Haberler

İlkokulda Başlayan Resim Merakı, Hattat Yaptı

Samsun'da yaşayan avukat Halil İbrahim Alperen, ilkokul yıllarında başlayan resim merakını hat sanatıyla buluşturarak, Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan sayılı hattatlardan biri oldu Alperen: "İlkokulda başlayan resim yapma karikatür çizme, yazı yazma merakım vardı.

FATMA KALAY - Samsun'da yaşayan Halil İbrahim Alperen, ilkokul yıllarında başlayan resim merakını hat sanatıyla buluşturarak, Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan sayılı hattatlardan biri oldu.

İlkokul yıllarında resim yapma, karikatür çizme ve güzel yazı yazma merakı olan Alperen, hukuk fakültesini bitirip avukat olduktan sonra İstanbul'da yaşamaya başladı. Mesleğini sürdürürken bir taraftan da hat sanatına yönelen Alperen, ebru yapmayı da öğrendi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan 45 yaşındaki Alperen, Samsun'da bir kamu kurumunda avukatlık görevini yürüttüğünü söyledi.

Alperen, "Bu sanatları İstanbul'da öğrendim ama öncesi ilkokulda başlayan resim yapma, karikatür çizme, yazı yazma merakım vardı. Öğrencilik sonrası İstanbul'a gidince avukatlık yaparken bu sanatlara başladım. Özellikle hat sanatında sülüs ve nesih dallarında icazet aldım. Ebru sanatını da öğrendim" dedi.

Samsun'da hat ve ebru dersleri verdiğini anlatan Alperen, şöyle konuştu:

"Karadeniz sahilinde yaşayan tek hattatım. Bu sanatın merkezi İstanbul. Dünyada da bu sanatın bir numaralı merkezi İstanbul. Anadolu'daki sanatçıların birçoğu da İstanbul'dan gitmedir. Eserlerimin sayısını bilmiyorum ama 500 olmuştur. 30'a yakın sergi açtım."

"Eşimle aynı tabloda buluştuk"

Alperen, 15 yıldır hat sanatını icra ettiğini belirterek, "Yazı sanatını öğrenirken eşim Mevlüde de tezhip sanatını öğrendi. Aynı tabloda buluştuk. Eşim de 10 yıldır tezhip sanatıyla ilgileniyor. Benim yaptığım tabloların kenarlarını süslüyor" ifadelerini kullandı.

Hat sanatına Osmanlı devletinin büyük hizmet verdiğini vurgulayan Alperen, Osmanlı hattatlarının bu sanatı zirveye çıkardığını anlattı.

Ebruda kök ve pigment boyaların kullanıldığını, hatta "is mürekkebi" denilen klasik hat mürekkebi kullanıldığını vurgulayan Alperen, şunları kaydetti:

"Osmanlı'da camilerin is odaları vardı. Elektriğin olmadığı zamanda mumdan çıkan isler bir hava akımı ile caminin arka tarafında bir odada birikiyor, daha sonra oradan mürekkepçiler tarafından alınarak Arap zamkıyla tokmaklanıp mürekkep haline getiriliyordu. Bu mürekkep şimdilerde teknolojik olarak da yapılabiliyor. İs mürekkebi asırlar boyunca dayanabiliyor. Bugünkü el yazmalarının büyük çoğunluğu bu mürekkeple yazılmıştır. Ayrıca kullandığımız kağıtlar da aharlı kağıttır." - Samsun

Kaynak: AA / Yerel

Karadeniz Bölgesi İstanbul Samsun Yerel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title