Haberler

Huzurevi'ne Dünüştürülecek İş Yerlerine Shçek'ten İnceleme

Düzce'de 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 Yılında Yaşanan İki Deprem Felaketi Sonrasında Afet İşleri Genel Müdürlüğü Tarafından İş Yerleri Yıkılan Hak Sahipleri İçin Yapılan Kalıcı İş Yerleri Huzurevine Dönüştürülüyor.

Düzce'de 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 yılında yaşanan iki deprem felaketi sonrasında Afet İşleri Genel müdürlüğü tarafından iş yerleri yıkılan hak sahipleri için yapılan kalıcı iş yerleri huzurevine dönüştürülüyor.

Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğünden gelen Genel Müdür Yardımcısı İmambey Ertem, SHÇEK Yapı İşleri Daire Başkanı Zekeriya Savaş, SHÇEK Düzce İl Müdürü Mustafa Işıklı ve Mimar Nermin Yılmaz'la birlikte Yeşiltepe Mahallesi'nde bulunan iş yerlerinde incelemelerde bulundular. İş yerlerinin tadilat projesini hazırlayan Mimar Nermin Yılmaz gelen heyete 100 kişilik huzurevi hakkında bilgiler verdi.

Vali Halil Nimetoğlu, huzurevine dönüştürülecek olan iş yerlerini yaklaşık 2 yıl önce valilik olarak ele aldıklarını belirterek, "Bu alanda bulunan iş yerlerinin ilk bloğunun kısa sürede işlemlerini tamamlayıp Bakanlar kurulundan İl Özel İdaresine huzurevi yapılması için devri kararını aldık. Ardından ikinci blokta Bakanlar kurulu kararıyla İl Özel İdaresin tahsisi konusunda karar çıktı. Bu iki blok sosyal hizmet amaçlı kullanılmak üzere bize verildi. Bizde ivedilikle SHÇEK Genel Müdürü ve çalışma arkadaşları ile temasa geçtik. Genel Müdürnlükten gelen heyetle incelemelerde bulurnuyoruz. 1 blokun mimari ve mühendislik tadilat projelerini yaptırdık ve ihaleside yapıldı. bu binanın tadilatını bir vatandaşımız tarafından karşılanıyor. Yakında inşaat başlayıp 3 ay gibi bir sürüdüde tamamlanacağını zannediyorum. Aldığımız ikinci bloğuda aynı amaç için kullanacağız. Daha çok bu blokta rehabilitasyona ihtiyacı olan düşkünler barındırılacaklardır. SHÇEK Genel Müdürlüğü bu konuda bize çok destek veriyor. vatandaşlardan da büyük destekler görüyoruz. Huzurevi yapımı için çalışma başladığımız tarihlerde bir vatandaşımızda bütün yataklarının vereceğinin sözünü vermişti. Buranın yapımında destek olanların adlarını bu binada yaşatacağız. Güzel bir proje hem binaların terk edilmiş olması ortadan kalkıyor. Binalar kullanılmadığı için yıkılmaya yüz tutmuştu bir ölçüde, hem milyonlar harcayıp bir huzurevi yapmak yerine işte devletin böyle bir yapıtını az bir harcama ile kazanmış olmanın rahatlığı içersindeyiz" dedi.

Vali Nimetoğlu ayrıca, 2 yıl önce Kuyumcuhacıaliler köyünde Fahri Sezer isimli bir vatandaşın huzurevi yapılması için 4 dönümlük bir arasada bağışladığını belirterek "Huzurevi yapmak için ilk olarak Fahri Sezer isimli vatandaşımız bize şartlı bağışladığı 4 dönüm civarında arsada bunu yapmak istedik. Bazı proje çalışmalarımız oldu. 150-200 yataklı huzurevi yaptırmak çok maliyetli onu sağlamak mümkün değil. İl Özel İdaresinde 5 yıllığına şartlı bağışlamıştı ve 'sosyal hizmet amaçlı bir yapı olursa veriyorum' demişti. 5 yıl sonunda arsa tekrar kendisine verilecek bir çalışma yapamazsak. Fakat biz oraya sosyal hizmet amaçlı ilimizin ihtiyaç duyduğu bir projede değerlendirmek için gayretemizi sürdüreceğiz. Fahri Sezer'in bize bağışladığı arsa katkısı bizim için çok büyük anlam ifade ediyor" diye konuştu.

SHÇEK Genel Müdür Yardımcısı İmambey Ertem, Düzce'ye bu sene bir çocuk yuvası kazandırıldığını belirterek, "Çocuk yuvasının ardından 2 blok halinde huzurevi yapılıyor. Biz buna yaşlılar bakım evi ve rehabilitasyon merkezi diyoruz. 100 kişi kapasiteli. Türkiye'de genel olarak yaşlılık oranı artmakta ömrünü memlekete hizmet olarak geçirmiş olan yaşlılarımızın bu döneminde onlara bakmak hem millet olarak, hemde devlet olarak görevimiz. Bu noktada Düzce'ye de böyle bir hizmet kazanmış oluyor. Sosyal hizletler olarak tefriş ve onarımda destek olacağız.Şunda Valimizin 500 milyon ytl'lik bir talepte bulunuldu bunu sağlayacağız" dedi.

Yapı İşleri Daire Başkanı Zekeriya Savaş ise, Fahri Sezer tarafından bağışlanan 4 dönümlük arsaya özürlü rehabilitasyon merkezi yapılması noktasında destek verebileceklerini kaydederek, "İl Özel İdaresinde bulunan 4 dönümlük bu alanla ilgili olarak Genel Müdürlüğümüze bir yazı yazarsanız iyi olur. Düzce'de şu anda eksiklik özürlüler için bir yerimiz yok. Yeni başlattığımız bir proje var 'Engelsiz Yaşam' diye. Bu proje kapsamında alana 4 veya 5 ev yapabiliriz. Her evde 12 özürlünün kalabildiği engelsiz yaşamlar merkezi planlayabiliriz ve bu senede temelini atabiliriz diye düşünüyorum. Genel Müdürüzünde onayıda olursa büyük bir ihtimalle bunu gerçekleştirebiliriz. Önceleri sosyal hizmet olarak bölgesel büyük binalar yapıp özürlü rahabilitasyon merkezleri yapılıyordu. Şimdiki projemiz her ilde küçük çaplı o ilin özürlüsüne hizmet vermek için binalar yapmak istiyoruz. Düzce'de de bu konuda eksik var. Bunu bugün olmazsa yarın yapmak zorundayız. Böyle bir yerimiz varsa bizimde imkanımız var. Bu yatırımı hemen yapabiliriz. Buradan bunun sözünü Düzceliler'e vermiş olalım" diye konuştu.

Heyet huzurevi incelemesinin ardından, inşaatı başlanan ve yarım kalan Ulaşılabilir Yaşam Derneği tarafından yaptırılan Ulaşabilir Yaşam Derneği Düzce Erişilebilir Konut ve Yaşam Alanı'nda incelemelerde bulundular. 25 dairelik inşaatların tamamalanması noktasında Vali Halil Nimetoğlu, SHÇEK heyetinden destek istedi.

(AY-İÇ)

27.04.2007 15:40 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title