Haberler

"Hemen"E Dikkat

Psikiyatrist Prof.Dr.Yankı Yazgan, Uludağ Üniversitesi'nde "Motivasyon ve Değişim"konulu bir konferans verdi.

Psikiyatrist Prof. Dr. Yankı Yazgan, Uludağ Üniversitesi'nde "Motivasyon ve Değişim"konulu bir konferans verdi.

Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek'in yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin takip ettiği konferansta, Prof. Dr. Yankı Yazgan, yaşanan anı bırakıp gitmenin insana zor geldiğini, siyasi sistemlerin yıllarca sürmesinin altında da bunun yattığını söyledi. Geleceğe dair belirsizliklerin insanda kaygı oluşturduğunu, kaygının ayarının kaçması halinde ise irade dışı davranışların başladığını anlatan Prof. Dr. Yazgan, kaygılar aşırı arttığında ise davranışların alışkanlıklar tarafından belirlendiğini kaydetti.

Kritik kararları verirken beynin "amigdala" sisteminin harekete geçtiğini, davranışlarımızı kontrol altına almamız için gerekenden daha çok enerjiye ihtiyaç duyulduğunu, bu yüzden zevkli, zahmetsiz, zaman almayan işlerin tercih edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Yazgan, şöyle konuştu:

"Geleceğe ilişkin belirsizlikler insanda kaygı oluşturur. Kaygının ayarı kaçtığında ise davranışlarımızı iki alışkanlığımız belirler. Bunlardan biri 'hemen' alışkanlığı, diğeri de 'herkes' alışkanlığıdır. Alışveriş piyasası, insanların 'hemen' alışkanlığını çok iyi kullanır. Mesela, 'Hemen alın kazanın' sloganı ile insanları tahrik eder. Bu durumu aşmak için beklemek en iyi çözümdür. Alışverişinizi daha sonraya bırakırsanız, ekseriya almaktan vazgeçersiniz. Kaygı anlarında davranışımızı belirleyen ikinci alışkanlık da 'herkes' alışkanlığıdır. Herkesin yaptığını yapmak insanı rahatlatır. İnsan, herkesin bir bildiği vardır diye herkesin yaptığını yaparak risklerden kaçınmak ister. Doğru kararlar ise ancak korku ve kaygıyı yok eden bilgiye ulaşıldığında mümkündür."

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, Yankı Yazgan'a teşekkür plaketi verdi. Prof. Dr. Yazgan, konferanstan sonra da izleyenlerin sorularını cevapladı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Uludağ Üniversitesi Yankı Yazgan Kamil Dilek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title