Haberler

Haksen Genel Başkanı Çivi Açıklaması

(HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu"nun, "devrim niteliğinde bir yasa" olduğunu söyledi.

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu

(HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, 1 Ocak 2013'te yürürlüğe girecek "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu"nun, "devrim niteliğinde bir yasa" olduğunu söyledi.

Bir dizi ziyarette bulunmak üzere Adıyaman'a gelen Çivi, AA muhabirine gündemi değerlendirirken, yasanın çalışanlar açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Daha önce İş Kanunu'nda yapılan düzenlemenin bu yıl "İş Güvenliği Yasası" olarak parlamentodan geçtiğini ifade eden Çivi, şöyle devam etti:

"Bence bu devrim niteliğinde yasadır. Daha önce 50'den fazla işçi çalıştıran sanayiden sayılan iş yerlerinde, iş güvenliği tedbiri uzmanı çalıştırılması gerekiyordu. 1 Ocak'tan itibaren bu sayı kalktı. Esas önemlisi 2014'ten itibaren kamu dairelerinde de başlıyor. Bunun gerçekten önemli kazanım olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda gerçekten sayın Çalışma Bakanımızı tebrik ediyorum. Gerçekten bu yasanın mimarıdır. Umarım aynı şekilde çalışanların sosyal haklarını, benzer yenilikleri ve grev hakkını sayın Bakanımız'dan bekliyoruz" dedi.

Çivi, asgari ücret tutarının enflasyon rakamlarının üzerinde olacağını tahmin etmediğini, hükümetin 2013 yılı için enflasyon tahmininin yüzde 7 civarında olduğunu belirterek, kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşmelerde 2013 yılı için "3,5+3,5" oranında zam öngörüldüğünü kaydetti.

Bu şartlarda asgari ücret tutarının bunun üzerinde olacağını sanmadığını belirten Çivi, bu durumun ekonomik hedefler açısından böyle olması gerektiğini dile getirdi.

-"5084 sayılı Teşvik Kanunu"

Çivi, "5084 sayılı yasa"ya ilişkin soru üzerine ise Türkiye'nin yeni istihdam alanlarına ihtiyacı olduğunun, bu konuda hükümetin ticaret erbabının itirazlarını dikkate alarak gerekli düzenlemeyi yapması gerektiğini söyledi. Yasaların parlamentodan çıkabileceğini ancak bunların karşılığını bulup bulmadığının uygulamada görülebileceğini aktaran Çivi, şunları kaydetti:

"Şu anda serbest teşebbüslerin, ticaret erbabının bu konuda itirazları var. Dolayısıyla bu itirazların dikkate alınarak ona göre bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yasalar değiştirilebilir, yasalar ötelenebilir. Burada da aynı şey yapılabilir diye düşünüyorum. Zira Türkiye'nin yeni istihdam alanlarına ihtiyacı var. Türkiye'de işsizlik her geçen gün artıyor. Bu işsizler ordusuna yeni işsizler ordusu katmak yerine mümkün olduğu kadar işlerine devam etmeleri sağlanmalıdır."

Bu arada Çivi ve beraberindeki heyet, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş'ı makamında ziyaret etti ve konfederasyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Muhabir: Hakan Furkan - Mehmet Fatih Aslan / Sevil Çelik

Yayıncı: İsmail Fidan - ADIYAMAN

Kaynak: AA / Yerel

Ayhan Çivi Adıyaman Türkiye Haksen Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title