Haberler

Genç, Dur Durak Bilmeden Başkanlık Sistemini Anlatıyor

Referandum sürecine kadar konferans ve panellerle başkanlık sistemini anlatan Başkan Genç, şimdi de STK’ları ve mahalleleri ziyaret ederek başkanlık sistemini anlatıyor.

Referandum sürecine kadar konferans ve panellerle başkanlık sistemini anlatan Başkan Genç, şimdi de STK'ları ve mahalleleri ziyaret ederek başkanlık sistemini anlatıyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası, Fırıncılar Odası, Uzun Sokak ve Kalkınma Mahallesi'ni ziyaret ederek başkanlık sistemini anlattı.

İlk ziyaretini Şoförler Odası'na yapan Başkan Genç, başkanlık sisteminde hem cumhurbaşkanının hem de meclisin 5 yılda bir seçimle belirleneceğini bu nedenle tek adamlığın asla söz konusu olmadığını kaydetti. Başkan Genç, "Tek adamlık sisteminde meclis yoktur, hükümet yoktur. Biz de ise her ikisi de var. 2007'de AK Parti'ye cumhurbaşkanı seçtirmediler. ve biz de cumhurbaşkanlığı seçimlerini halk yapsın dedik. Şimdi o değişikliğin hukuki altyapısını oluşturuyoruz. Başbakanlığı da cumhurbaşkanlığı da tek kişide topluyoruz. Başkanlık sisteminin demokratik bir sistem olmadığı algısı yanlış. Siyasi partileri, meclisi kaldırırsanız o zaman tek adamlık olur. Şimdi cumhurbaşkanı seçimle gelecek. Şimdi bu sistemde seçilecek başkan daha çok kesime hitap etmesi gerekiyor. Çünkü yüzde 50'yi almak kolay bir iş değil. Yani seçim öncesi bir koalisyon olacak. Bazı partilerle ittifaklar söz konusu olacak. O nedenle tek adamlık propagandasına karşı doğruları söylemiz gerekiyor. Millet hükümeti doğrudan kendisi seçecek. Yani milletin seçtiği cumhurbaşkanı, bakanları ve yardımcılarını doğrudan kendisi atayacak. Devleti yöneten üç tane gücü yani yasama, yargı ve yürütmeyi millete dayalı olarak belirliyoruz. Hükümet ile meclis ayrı yarı seçilecek. Yargıyı da milletin seçtiği cumhurbaşkanı ve meclis seçiyor. Bu memleketin selameti için gerçekten başkanlık sistemine ihtiyaç var. Çünkü 1950 yılından sonra 65 hükümet kuruldu. Biz her buçuk senede bir hükümet krizleriyle durduk. Ama savaştan çıkan Almanya, Fransa ve Japonya bizi geldi geçti. Şimdi gelecek olan sistem hiç durmayacak bir sistem" dedi.

7 Haziran seçimlerinde parlamenter sistem nedeniyle AK Parti'nin yüzde 39 oy almasına rağmen tek başına hükümeti kuramadığı örneğini veren Başkan Genç, " 7 Haziran'da millet, 'her seçimde biz size verdik ama şimdi kendinize bir çeki düzen verin' dedi. Tek başına iktidar vermedi. Ne oldu? 7 Haziran'dan bir buçuk ay sonra terör örgütü PKK, DHKP; DEAŞ hükümet boşluğundan yararlanıp Şanlıurfa, Gaziantep ve Suruç'ta terör eylemleri yaptılar. Yeni gelecek sistem güvenlik açısından da sağlam bir sistemdir. Çünkü devlet bürokrasiye hakim olacaktır" diye konuştu.

Genç, Şoförler Odası'na referandum sürecinde 'Evet' diyeceklerini açıklayan ilk sivil toplum örgütü olması nedeniyle teşekkür etti.

Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş ise konuşmasında referandum sürecinde Trabzon'da karırını 'Evet' diye açıklayan ilk oda olduklarını belirterek "Trabzon'da 49 tane oda var. Bunların içerisinde üye sayısıyla şoförler odası en büyüktür. Biz her ne kadar 'Evet' diye açık destek vermişsek bile bunu ekmeğimiz için; ülkemiz için diyoruz" ifadelerini kullandı.

Fırıncılar Odası'nı ziyaret eden Başkan Genç, burada oda Başkanı Davut İlik ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Fırıncı esnafına, başkanlık sisteminin kazanımlarını dile getiren Başkan Genç, parlamenter sistemdeki bürokratik vesayeti anlatan şu çarpıcı örneği verdi:

"2003 yılında Ankara'ya gittiğim zaman müsteşar bakandan daha yetkili konumdaydı. Her şeyi neredeyse müsteşarlar belirleyerek bakanları etkileyebiliyordu. Tayyip Bey geldikten sonra bu durumu değiştirdi. Şu anda Cumhurbaşkanı'nın en çok yakındığı bu bürokratik yapı değil mi? Bu Cumhurbaşkanımız başkanlık sistemiyle Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 yılında Fransa'ya yaklaşım diyor. Memleketi için büyük düşüyor. Bunun içinde bu sistemi istiyor. Bizim şu anda gayri safi milli hasılamız 850 milyar dolar. Cumhurbaşkanımız bu sistemi kendi şahsı için değil, Türkiye'nin 2023 ve 2053'te hedefleri için istiyor. Ülkemiz bu sistemle daha da güçlensin diyor. Onun için memleketin hayrına inşallah 'Evet' diyeceğiz; ama hep birlikte 'Evet' diyeceğiz. Trabzon'a çok iyi bir atmosfer var. Burada artıracağımız bir oy her Cumhurbaşkanımıza destek olacak; hem de diğer illerdeki oyları tamamlayacak. O yüzden hepimizin kararı 'Evet' olmalı." - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Metin Genç AK Parti Trabzon Yerel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Şampiyonluk son haftaya kaldı! Fenerbahçe, Galatasaray'ı deplasmanda 1-0 yendi

Şampiyonluk son haftaya kaldı! Fenerbahçe, Galatasaray'ı deplasmanda 1-0 yendi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title