Haberler

Endonezya Ankara Büyükelçisi Agustini, Vali Öz'ü Ziyaret Etti

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Endonezya Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Endonezya Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Valilik şeref defterinin imzalanmasından sonra yapılan görüşmede ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına değinildi. Vali Öz, 250 milyon nüfusuyla bir adalar ülkesi olan ve dünyada en kalabalık Müslüman nüfusuyla Türkiye açısından önemli bir yere sahip olan Endonezya'nın büyükelçisini ve beraberindeki heyeti Trabzon'da misafir etmekten dolayı büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.

Endonezya Türkiye ilişkilerinin 12. yüzyıla dayandığını ifaden eden Vali Öz, şöyle konuştu: "Osmanlı'dan beri Endonezya ile güzel ilişkilerimiz oldu ancak belli bir dönem bu ilişkilerde duraksama olduysa da son 10 yıldır hızla ilerleyen siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği süreci var. Pek çok uluslararası platformda, Birleşmiş Milletlerin birçok kuruluşunda, İslam Konferansı Teşkilatı gibi kuruluşlarda Türkiye ve Endonezya ortak hareket eden, ortak menfaatleri ve işbirlikleri olan iki ülkedir. Bu işbirliği, siyasi ilişkilerdeki bu yakınlık ve sıcaklık ekonomik ilişkilere de yansıyor ve bunun yansımasını da iki ülke istiyor."

Endonezya ile Türkiye arasında bugün itibariyle yaklaşık 2 milyar dolar civarında bir ticari hacmin olduğunu kaydeden Vali, Öz, şunları söyledi: "Bu ticari kapasitenin öncelikle 5 milyar dolar ve sonrasında da daha yukarılara çıkması için iki devletin iradesi var. Bu tür ziyaretler ve çalışma bu bakımdan çok önem arz ediyor. En önemlisi iki ülkenin inançları birbirine çok yakın. Bu yüzden ticaret ve turizm kapasitemizi geliştirmemiz çok kolay. Trabzon geçmişte olduğu gibi bugün de önemli bir ticaret ve ihracat kapısı. İki ülke arasındaki ticari kapasitesinin gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Hem Trabzon hem bölgemizde iki ülke açısından güzel bir diyalogun başlayacağına, güzel işbirliklerinin oluşacağına inanıyorum. İlimize ziyaret ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum."

Endonezya Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini de, Endonezya'nın tanıtımıyla ilgili bir program çerçevesinde Trabzon'a geldiklerini belirterek, "Bu sıcak karşılamanızdan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. Endonezya ve Türkiye arasında siyasi ilişkiler çok iyi noktada ancak ticaretin geliştirilmesini, ticaret hacminin yükseltilmesini istiyoruz. Ekonomide de güzel bir ilişkimiz var. Bunu daha da yukarıya taşımak istiyoruz" dedi. Türk halkının çok sıcakkanlı olduğunu ifade eden Agustini, Endonezya'dan Türkiye'ye okumak için gelen çok sayıda öğrenci olduğunu söyledi. Turizm sektöründe Türklerin çok aktif olduğunu belirten büyükelçi Agustini, sözlerini şöyle sürdürdü: "Endonezya'dan hac ibadeti için Arabistan'a gelenler mutlaka Türkiye'ye uğruyor ya da Türkiye üzerinden Arabistan'a geçiyor. Bu da Endonezya halkının Türkiye'ye olan ilgisini ve yakınlığını gösteriyor."

Ekim ayında Endonezya'da ticari Espo'nun yapılacağını söyleyen Büyükelçi, Türk ve Trabzonlu işadamlarını fuara davet etti.

Vali Öz, ziyaretin anısına Büyükelçi Agustini'ye gümüş telkariden yapılmış kahve fincan takımı hediye ederken, büyükelçi de hediyesini valiye sundu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdil Celil Öz Türkiye Trabzon Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title