Haberler

Edirne'deki Şiddetli Yağışın Ardından

Uzunköprü Kaymakamı Yıldız: "Hasar tespit çalışmaları başladı" "Çeltik ekili 55 bin dekar alandan 30 bin dekarlık bölümün zarar gördüğünü tahmin ediyoruz"

Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, dünkü şiddetli yağış, taşkın ve su baskınları sonrasında hasar tespit çalışmalarına başladıklarının söyledi.

Yıldız, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, dün ilçede, 14.30 ile 18.00 arasında metrekareye yaklaşık 190 kilogram yağış düştüğünü belirtti.

Yağıştan önce meteorolojinin yaptığı uyarıları dikkate alarak bir takım önlemler aldıklarını ancak yağışın tam bir afet olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Yağıştan bir gün önce emniyet müdürü ile ilçeyi gezdik. Kırkkavak deresinde de tedbirler aldık ve vatandaşları uyarmaya başladık. Bütün bunlara rağmen beklenmeyen tabii ki çok ciddi bir 190 kilogramlık yağış neticesinde bir takım hasarlar oluştu. Öncelikle Aslıhan, Sığırcılı, Çakmak, Meşeli, Kurtbey ve Hamitli köylerinde su kesintimiz var. Çalışmalarımız devam ediyor. Yarın itibariyle bu köylerimize inşallah su vereceğiz."

"Ulaşılamayan köy yolumuz yok"

Yıldız, yağış nedeniyle dün bazı köylerde yol konusunda sıkıntı yaşandığını ancak bugün ulaşılamayan köy yolu kalmadığını söyledi.

Yıkılan köprü olmadığını ve bu kapsamda altyapı konusunda sıkıntı yaşanmadığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Köy hizmetlerinden, özel idareden tüm arkadaşlarımız, ekiplerimiz şu anda çalışıyorlar. Bugün ve yarın zannediyorum köy yollarımızda sıkıntı kalmayacak. Vatandaşlarımızdan evleri hasar görenler ve yıkılanlar oldu. Aslıhan, Sazlımalkoç, Sığırcılı ve Dereköy'de yıkılan evlerimiz var. Bu köylerimizde yaklaşık 70, 80 evimizi su bastı. Şehir merkezinde de yaklaşık 60 evi su bastı. Buradaki çalışmalar devam ediyor. Kesin net bilgiyi bir iki gün içerisinde vereceğiz."

Yıldız, yağış dolayısıyla Endüstri Meslek Lisesi ve Gazi Mahmut İlköğretim okullarının da su aldığını Sığırcılı'da 3 ve Aslıhan'da 1 olmak üzere toplam 4 kerpiç evin yıkıldığını dile getirdi.

Arazi bazında baraj ve göletlerin taşması sonucu özellikle ova kesiminin büyük zarar gördüğünü anlatan Yıldız, "Çeltik ekili 55 bin dekar alandan 30 bin dekarlık bölümün zarar gördüğünü tahmin ediyoruz" dedi.

Yıldız, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hasar tespiti için ekipler oluşturduğunu belirterek, "Hasar tespit çalışmaları başladı" diye konuştu.

Borçların ertelenmesi isteği

Sığırcılı köyü sakinlerinden Sevdiye Aras ise dünkü şiddetli yağış dolayısıyla evini su bastığını ve köydeki diğer vatandaşların, çocuklarını ve kendisini traktörle kurtardığını söyledi.

Köy muhtarı Şaban Kaya ise vatandaşların mağdur durumda olduğunu belirtti. Bir tona yakın buğdayın zarar gördüğünü dile getiren Kaya, şunları anlattı:

"Evlerimiz yıkıldı. Çok sayıda aracımız sular altında kaldı. Çiftçinin kredi, elektrik gibi borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Köyün ortasından geçen derenin ıslah edilmesi için DSİ 11. Bölge Müdürlüğü proje hazırladı ancak ödenek olmadığı için ihale yapılamadı. 2012'de yoğun yağışlar nedeniyle bir sel daha yaşamıştık. Geçtiğimiz yıl dere DSİ tarafından ihale edilecekti. Mayısta ıslah çalışması başlayacaktı ancak ödenek olmadığı için ihale yapılamadı. Bu nedenle köyün ortasından geçen dere taşınca, her yeri su bastı." - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Şaban Kaya Uzunköprü Kurtbey Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title