Haberler

Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Efendi ve Kardeşi İçin İade-İ İtibar Komitesi Kuruldu

Osmaniye'nin Bahçe ilçesi Müftüsü İsmail Hakkı Efendi ve kardeşi Bahçe Belediye Başkanı Yusuf Efendi'nin 104 yıl önce idam edilmesinin ardından, her iki kardeş ve diğer idam edilenler için İade-i İtibar Komitesi kuruldu.

Osmaniye'nin Bahçe ilçesi Müftüsü İsmail Hakkı Efendi ve kardeşi Bahçe Belediye Başkanı Yusuf Efendi'nin 104 yıl önce idam edilmesinin ardından, her iki kardeş ve diğer idam edilenler için İade-i İtibar Komitesi kuruldu.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Gül'ün başkanlığında yapılan toplantıda oluşturulan İade-i İtibar Komitesi, Şehit Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Efendi ve kardeşi Bahçe Belediye Başkanı Yusuf Efendi'nin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) iade-i itibarlarının verilmesi ve milli şehit kabul edilmeleri için imza kampanyası başlatacak.

Toplantıda konuşan Rektör Prof.Dr. Gül; "Osmaniye Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Efendi ve kardeşi Bahçe Belediye Başkanı Yusuf Efendi'nin dış güçlerin baskısı ve Ermenilerin tahrikiyle mahkeme edilmeden idam edilmelerinin ardından 104 yıl geçmesine rağmen, anneleri Güllü Hatun'un yürekler dağlayan ağıtı, vicdanı olan insanları rahatsız etmeye devam ediyor. Yapılan haksızlığa tepki gösteren duyarlı insanlar, geç de olsa darağacında asılan bu iki kardeşin ve onlarla birlikte idam edilen 11 vatan evladının itibarlarının iade edilmesi için bugüne kadar değişik faaliyetler yaptılar" dedi.

TBMM'NDEN MİLLİ ŞEHİT PAYESİ

Rektörlükte yapılan toplantıda oluşturulan Bahçe Müftüsüne İade-i İtibar Komitesi, 1909 Ermeni isyanında Cebelibereket Sancağı olan Erzin'de haksız yere idam edilen bu kahramanların, TBMM'nden iade-i itibarlarını ve milli şehit ilan edilmelerini talep etti. Diğer yandan OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca'nın önderliğinde Bahar Şenlikleri'nde başlatılan imza kampanyasının da devam ettiği bildirildi.

Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı Efendi'nin torunu Ahmet Müftüoğlu'nun başkanlığa getirildiği İade-i İtibar Komitesi'nde; OKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Gül, Tarih Okutmanı Muhammed Fazıl Himmetoğlu, Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, Osmaniye Kızılay Derneği Başkanı ve Araştırmacı-Yazar İsmet İpek ile Osmaniye Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Bahçeci görev aldı.

Kendi arasında görev dağılımı yapan ve yapacakları çalışmaların takvimini tasarlayan komite, ilk olarak Hatay'ın Erzin ilçesine giderek, Karamustafa Mezarlığı'nda şehitlerin mezarlarını ziyaret ederek dua ettiler. Daha sonra Erzin Kaymakamı İskender Yönden, Belediye Başkanı Kasım Şimşek, Müftü Şemsettin İnceler'i makamlarında ayrı ayrı ziyaret eden komite, konuyla ilgili bilgiler verdiler ve desteklerini istediler.

Kaymakam Yönden, Belediye Başkanı Şimşek ve Müftü İnceler, üzerlerine ne düşerse yapmaya hazır olduklarını belirttiler. - OSMANİYE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Osmaniye Bahçe Aykut Gül Türkiye Erzin Yerel Haberler

title