Haberler

Aydın'da Milli Tohum Seferberliği Başlatıldı

Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde 1934 yılında Türk pamuğunun geliştirilmesi amacıyla kurulan Pamuk Araştırma enstitüsü ile yine Aydın’da 1913 yılında Türkiye’nin dışa olan bağımlılığından kurtarılması amacı ile kurulan TARİŞ milli tohum seferberliği başlattı.

Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde 1934 yılında Türk pamuğunun geliştirilmesi amacıyla kurulan Pamuk Araştırma enstitüsü ile yine Aydın'da 1913 yılında Türkiye'nin dışa olan bağımlılığından kurtarılması amacı ile kurulan TARİŞ milli tohum seferberliği başlattı. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ile TARİŞ 11 yıl aradan sonra yeniden el sıkışıp güç birliği için protokol imzaladılar. Protokol kapsamında TARİŞ üyeleri tohumu daha kolay imkanlarla Pamuk Araştırma Enstitüsü'nden alacak. TARİŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ertürk protokoldeki hedefi "Ülkemizin tamamen milli tohuma kavuşmasını hedefliyoruz. Türkiye sadece ithal pamuk tohumuna yıllık yakalaşık 21 milyon dolar harcıyor. Her alanda millileşirsek gerçek bağımsızlığımızı o zaman kavuşacağımıza inanıyorum" sözleri ile özetledi.

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen protokol törenine TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. Yusuf Arslan, Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü M. Koray Şimşek, TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Genel Müdürü Güngör Şentürk, Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Şimşek, Ahmet Ertürk ve Faruk Aydın'ın yanı sıra her iki kurumun yetkilileri katıldı.

İmza töreni öncesi açıklama yapan Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü M. Koray Şimşek, "Günümüzde Bangladesh'ten Kolomiya'ya kadar birçok pamuk üreticisi ülkeye teknik destek vererek işbirliğimiz devam etmektedir. Enstitümüzdeki yeni çeşit geliştirme çalışmalarıyla birlikte global arenada Türkiye'nin bir tohumluk üretim üssü olması amaçlanmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda ülkemizin coğrafi konumunun avantajları da göz önüne alındığında pamuk üretilen bir çok ülkeye pamuk tohumu ihracatı yapabilecek ve bu sayede milli ekonomiye büyük oranda katkılar sağlanabilecektir" dedi.

Şu an itibariyle 39 adet yerli pamuk çeşidinin tescil edildiğini ve bu sayının arttırılacağını kaydeden Şimşek, ES 1 NAZ 07 pamuk çeşitlerine yönelik Tariş ile imzalanan sözleşmenin hayırlı olmasını diledi.

TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarı Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yaman ise "Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü 1959 yılından bu yana tohum ıslah çalışması yapmaktadır. Bugüne kadar 39 pamuk çeşidini çiftçilerin kullanımına ve teknolojik gelişmeleri çalışmalarına hızla yansıtmaktadır. Son olarak tescil edilen NAZ 07 ve ES 1 isimli tohum çeşitleri gerek yüksek çırçır randımanı gerekse yüksek verimi ile oldukça iddialı milli çeşitlerimizdir. TARİŞ ile Pamuk Araştırma Enstitüsü el ele pamuk üreticilerinin bol kazançlı ve bereketli mahsuller elde etmesi yönünde bundan sonra çalışmalarımız devam edecektir" diyerek protokolün hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından her iki kurumun yetkilileri protokolü imzaladı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Faruk Aydın Türkiye Nazilli Tariş Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title