Haberler

Avrupalı Konuklara Türk Kültürü Tanıtıldı

Manisa Özel Şehzade Mehmet Koleji'nin Avrupa Birliği (AB) Projeleri Kapsamında Almanya, Sardunya, İtalya ve Sicilya'dan Gelen Yaklaşık 30 Kişilik Eğitimci ve Öğrenci Heyeti, Okulun Düzenlediği Gecede Türk Kültürünü Yakından Tanıma Fırsatı Buldular.

Manisa Özel Şehzade Mehmet Koleji'nin Avrupa Birliği (AB) projeleri kapsamında Almanya, Sardunya, İtalya ve Sicilya'dan gelen yaklaşık 30 kişilik eğitimci ve öğrenci heyeti, okulun düzenlediği gecede Türk kültürünü yakından tanıma fırsatı buldular.

Bir süre önce Manisa'ya gelen Almanya-Nürnberg, Sardunya-Cagliary, Italya-Calabria ve Sicilya-Trapani'den okul müdürü, öğretmen ve öğrencileri Türk milli eğitim sistemini ve Manisa hakkında genel bilgiler toplamış, Salihli'nin Sard beldesi ile İzmir'in Bergama ilçesi ve diğer turistik bölgeleri gezerek incelemelerde bulunmuşlardı. Gezilerle Ege bölgesini tanıyan yabancı konuklar, Türkiye'nin AB'ye aday değil üye olması gerektiği üzerine görüş bildirmişlerdi.

Dün Şehzade Mehmet Koleji fuayesinde kurulan maket, el-işi ve kaligrafi klüplerinin eserlerinden oluşan sergiyi gezen AB'li konuklara yönelik dün gece de Türk kültürünü tanıtma programı düzenlendi. Türk gecesinde türkü, folklor, ney dinletisi, ebru sanatının uygulamalı tanıtımı, temsili mesir saçılması ve mehter marşları yer aldı. Mesir macunu kapmaya çalışan yabancı konuklar özellikle mehter takımı konserine hayran kaldılar. Gece sonunda konuklara kokteyl verildi. Kokteylde yine "Türk Gecesi"ne uygun anadoluya has mantı, sarma, ev böreği, aşure, baklava, çiğ köfte gibi yiyecekler ikram edildi.

Manisa'da bulundukları süre içerisinde tarihi ve turistik yerlere yaptıkları gezilerde bölgeye hayran kaldıklarını, Türk kültürünü, örf ve adetlerini yakından görme imkanı bulduklarını ifade eden Almanya'dan Ekonomist Peter Swoboda, "Bu gece Türk kültürünün bir çok dalından derlenmiş bölüm izledik. Hepsi gerçekten bir bütün oluşturuyor. İzlemiş olduğumuz folklör, ebru sanatı, mesir macunu saçımından çok etkilendim." dedi.

AB Eğitim Komisyonu İtalya Başkanı Profesör Franco Mario Mollo ise, "Calabria Valisi ve Cosenza Belediye Başkanı'ndan getirdiğimiz dostluk mektuplarını teslim etmek üzere kentinizde bulunmaktayız. Okullarımız aracılığıyla kentlerimiz, kentlerimiz aracılığıyla da ülkelerimiz kadim dost olacaklardır. Bu gece Türk kültüründen örnekler izledik. Türk kültürü gerçekten çok hoş ve etkileyici bir kültür. Avrupa ülkeleri ile Asya ülkeleri arasındaki birlikteliği bir köprü olarak sağlamakta." şeklinde konuştu.

Projenin uluslararası genel koordinatörlüğünü yürüten Manisa Özel Şehzade Mehmet Lisesi Müdürü Giray Kara da, "Avrupa Birliği ülkeleriyle birlikte yaptığımız 'Kral Yolu Projesi' kapsamında Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 30 misafiri ağırlıyoruz. 3 yıldır süren projemizin bu gece finalini yapıyoruz. Bu finalde Türk kültürünü tanıtıyoruz. Yemek kültürümüzden müzik kültürümüze, mehter takımımıza, Manisa için çok önemli olan mesir macunu saçımına, ebru sanatına kadar kültürümüzde neler var ise Avrupalı konuklarımıza göstermeye çalışıyoruz." dedi.

AB projeleriyle ilgili bilgiler veren Kara, "Okul müfredatlarının zamanla Avrupa Birliği eğitim kriterlerine uyumunu sağlamayı içeren ve Ankara'daki Gençlik Proğramları Başkanlığı Ulusal Ajans tarafından desteklenen AB Comenius Okul Ortaklıkları projesi; eğitimcilerin ülke ülke gezerek birbirlerini ziyaret etmelerini ve tanımalarını, eğitim sistemlerini incelemelerini, öğrencileri arasındaki irtibatı internet gibi modern iletişim araçlarıyla sağlamalarını amaçlıyor. Koordinatörlüğünü üstlendiğimiz proje planına göre 3 yıl boyunca Romanya, Almanya, Sardunya, Sicilya ve Cosenza'ya gidip geliyoruz. İdarecilerimiz, öğretmen ve öğrencilerimiz pekişen dostluklarımızı sürdürmek ve yeni dostluklar edinmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar 12 öğretmen ve 12 öğrencimiz yurt dışına çıkarak deneyim ve ufuk açıcı görüşler elde ettiler. İngilizce, Almanca ve Rusça klüplerimizin üyeleri de konuk öğrenci arkadaşlarıyla sohbet etme imkanı buldular." diye konuştu.

(ÖA) 28.04.2008 15:38 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title