Haberler

Araban Ovası'nda Tarla Domates Yetiştiriliyor

Güncelleme:

Arabanlı çiftçi Mustafa Karakoyun, Araban Ovası'nda kendine ait tarlada damlama sulama ile ilk defa 30 bin adet domates fidanı yetiştirdi.

Gaziantep'in Araban ilçesinde ikamet eden 48 yaşındaki Arabanlı çiftçi Mustafa Karakoyun, Araban Ovası'nda kendine ait tarlada damlama sulama sistemi ile ilk defa 30 bin adet domates fidanı ile 10 dönüm tarla şartlarında domates yetiştirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, "Ülkemizde olduğu gibi Araban ilçesinde de tarım arazilerinin büyük bir bölümünde ağırlıklı olarak kuru tarım yapılmaktadır. Ancak son yıllarda üreticiler, özellikle sulama olanağı bulunan bazı bölgelerde daha yüksek verim olanağı sunan tarlada, sırık domates yetiştiriciliğine yönelmişlerdir. Bu tarz üretimin tercih edilmesinin nedeni, birim alanda daha fazla bitki yetiştirerek, daha kaliteli, ihracata uygun, pazar değeri yüksek ürün elde etmek ve piyasaya sunmaktır. Araban'da da ilk defa Taşdeğirmen Köyü çiftçilerinden Mustafa Karakoyun isimli yetiştiricimiz müdürlüğümüzün desteği ile ilçeye bağlı Taşdeğirmen Köyü Fesko mevkiinde kendisine ait 10 dönümlük tarlada 30 bin adet domates fidanı ile sırık domates yetiştiriciliği yapmaya başladı" dedi.

Güneş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Domates, ülkemizde ve dünyada yaygın olarak üretilmekte ve tüketilmektedir. Ülkemiz sebze yetiştiriciliğinde domates, diğer sebze türleri ile karşılaştırıldığında, üretim miktarı bakımından ilk sırada yer almaktadır. İklim şartlarının uygunluğu, buna bağlı olarak farklı bölgelerde yetiştiricilik yapılabilmesi, açıkta ve örtü altında yetiştirme olanakları domatesin geniş ölçekli bir üretim faaliyeti olduğunun önemli göstergesidir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde tüketiciler tarafından yaygın olarak tercih edilmesi ise özellikle farklı değerlendirme şekilleriyle sofralarımızda yer almasına dayandırılabilir. Günümüzde artan tüketici bilincine bağlı olarak insan sağlığına yarar sağlayan maddeler içeren sebzelere ilgi artmaktadır. Domates, A ve C vitamini bakımından zengin olmasının yanı sıra iyi bir potasyum kaynağıdır. Zengin vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra domatese rengini veren maddeler sayesinde insanlarda prostat, bağırsak, mide, karaciğer ve meme kanserine karşı koruduğu, yaşlanmayı geciktirici etkiye sahip olduğu bildirilmektedir. Araban'da domates yetiştiriciliği bugüne kadar yapılmamaktaydı. Yapılan bu üretimin başarılı olması sayesinde gelecek yıllarda domates üretim alanının Araban ovasında artması ümit edilmektedir."

Araban Ovası'nda ilk defa bu kadar geniş bir alana domates ekimi yaptığını belirten Arabanlı üretici Mustafa Karakoyun, "Antalya'dan sera ortamında yetiştirilen 30 bin adet alsancak cinsi sırık domates fidanını Taşdeğirmen Köyü Fesko mevkiindeki kendime ait 10 dönüm tarlaya ektim. Yerin yüzlerce metre altından sondaj kuyusu ile çıkardığım su ile damlama sulama yaparak organik olarak tarla şartlarında yetiştirdiğim 30 bin sırık domates fidanın da hasadına başladım. Domates tesisimde yaklaşık 3 yüz ton domates hasadı yapmayı bekliyorum. 30 bin adet domates fidanını yetiştirebilmek için her gün 10 tarım işçisi ve ailemle birlikte gece gündüz çalışarak yetiştirip hasadına başladığım 30 bin adet domates fidanı ile hem ülke hem de ilçe ekonomisine katkı sağlayarak tüm Arabanlı üreticilere de örnek oldum" ifadelerini kullandı.

Karakoyun, bu alanda çalışmaya ve üretmeye devam edeceğini kaydetti. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Araban Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünde suikast iddiası! Drone enkazın çevresinde birini görüntüledi

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Kaza sonrası Cumhurbaşkanı Reisi ve İranlı yetkililerin naaşlarını böyle taşıdılar

Kaza sonrası Cumhurbaşkanı Reisi ve İranlı yetkililerin naaşlarını böyle taşıdılar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölmeden önce çekilen son fotoğrafı ortaya çıktı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölmeden önce çekilen son fotoğrafı ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title