Haberler

Margo Cooper: Yargılayıcı değil şefkatli olmak istiyorum

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
24.11.2020 02:27

SevgiliMargo Cooper'ında 'Şefkatli Yolculuklar' projesini öğrendikten sonra bizzat görüşerek kendisinden dinlemek istemiştim.İki hafta önce görüşme planlamıştık ama iptal etmek zorunda kaldık. Sağlık olsun bir gün yeniden bir araya geliriz.

Margo Cooper, dünyayı gezerken gittiği ülkelerde de kar amacı gütmeyen kuruluşları ziyaret ediyor. Yardıma ihtiyacı olan birçok insanla ve hayatlarını başkalarına yardım etmeye adayanlarla etkileşim kuruyor. Gelin Margoo Cooper ile online gerçekleştirdiğimiz röportajda yaptıklarını kendisinden dinleyelim.

Merhaba, nasılsınız? Sizi 'Miss World Bulgaristan 2019' güzeli olarak tanıdık. Okuyucularımız için kısaca kendinizden bahseden misiniz?

Teşekkür ederim, iyiyim, siz nasılsınız? Benim için temsil ettiğim bir rolü seçmek zordur. Miss World bana hayattaki asıl görevimin başkalarına yardım etmek, dünyaya faydalı olmak ve daha az fırsata sahip olanlarla birlikte seslerini duyurmak olduğunu anlama fırsatı verdi. Yaptığım her şey, insanlığa olan sevgim, yaşama ve dünyada bir değişiklik yapma arzumdan kaynaklanıyor. Hiç kimse dünyayı değiştiremez ama herkesin onu daha iyi hale getirme şansı var.

Bulgaristan'da da sosyal sorumluluk projelerinin içinde yer alıyor musunuz?

Bulgaristan'da ruh sağlığı sistemine adanmış bir proje yaptım. Bu konu, günümüzde dünya çapında özellikle önemlidir çünkü COVID-19'un etkisi. Kendimi bir akıl sağlığı savunucusu olarak görüyorum ve bu projeyi Bulgaristan'da devam etmek istiyorum. Önemli bir değişiklik yapmak için yeterli bilgiye sahip olmadığımı anladım, bu yüzden bu yıl gönüllü kar amacı gütmeyen sektörde ikinci üniversite diplomamı alıyorum. Keşke daha fazla yardımcı olabilseydim, sadece tanıtımımı kullanarak farkındalığı yaymak ve kuruluşlar için gönüllü olmak değil. Londra'da yaşadığım için Bulgaristan'da fazla vakit geçirmiyorum ama önümüzdeki aylarda orada bazı projeler yapmayı planlıyorum. Maalesef pandemi planlarımın çoğunu değiştirdi.

Şimdiye kadar 49 ülke gezdiğinizi ve bu ülkelerde gözünüze çarpan problemlere dikkat çekmek için projeler geliştirdiğinizi öğrendim. 'Şefkatli Yolculuklar' projesi de bu kapsam da mı yer alıyor?

Dünyayı keşfetmeye, insanlarla tanışmaya, onların hikayelerini dinlemeye her zaman çok merak duydum. İnsanların her zaman gerçeği gözlerimle görmesini istedim. Seyahat ederken sadece dünyanın harikalarını değil aynı zamanda acıyı paylaştım ve gerçekliğin diğer tarafını gördüm. Dünyanın farklı yerlerinde birçok farklı kar amacı gütmeyen kuruluşu ziyaret ettim ve çalıştım ve yardıma ihtiyacı olan birçok insanla ve hayatlarını başkalarına yardım etmeye adayanlarla etkileşim kurdum.

Şefkatli Yolculuklar projesi nedir? Bu proje kapsamında neler yaptınız?

Bu proje fikrini sadece insanların başkalarının acılarını ve mücadelelerini gözlerimle görmelerini ve kalpleriyle hissetmelerini sağlamak için değil, kendimi öğrenmek ve her birimizin topluma nasıl katkıda bulunabileceğimizi başkalarına göstermek için ortaya çıktım. Birçok insanın yardım etmek istediğini biliyorum ama nasıl yapılacağını bilmiyorlar. Merhametli, hayatın anlamlı olduğu demektir. Başkalarına karşı şefkat ve merhamete kuvvetle inanıyorum. Çünkü özellikle günümüzde birbirimize ve muhtaç olanlara destek olmak için birleşmemiz gerekiyor. Kayıtsız kalmak sizi asla daha iyi bir insan yapmaz, ancak başkalarına ihtiyacı olan kişiden daha fazlasını veren kişiyi tanımlayarak verir. Hindistan'da seks ticareti ve kızları kurtaran ve onlara yeni bir hayat veren vakıf üzerine yaptığım ilk filmim. Küçük organizasyonu desteklemek istiyorum çünkü şimdi onlar için zor bir dönem ve orada çalışan kişiler tüm zamanlarını, kaynaklarını bu işe veriyor. Bu tür kuruluşlar için bağışlar, girişimlerini desteklemeye devam etmek için son derece önemlidir.

Dünya genelinde farkındalık yaratmayı amaçlıyorsunuz. Sizce bu mümkün mü?

Küçük adımların bile önemli olduğunu ve her iyilik hareketinin bir fark yarattığını düşünüyorum. Bir kişinin hayatını daha iyi hale getirecek olsa bile, zaten çabaya değer.Ayrıca bir farkındalık yaymak sorunları çözmez ve hayat kurtarmaz, ancak sorunu birlikte çözmek için daha fazla kişiyi, şirketi ve hükümeti dahil etmek için tanıtımı kullanmanın doğru yolu budur.

Türkiye'de sokakta çalışan küçük çocuklara dikkat çekmek için bir çalışmanız olduğunu öğrendim. Bu çalışma neleri kapsıyor?

Kısa filmimi İstanbul'daki sokak çocuklarıyla ilgili "Merhametli Seyahatler" projesi kapsamında yaptım. Hepimiz her gün turistik bölgelerde ya da yollarda para isterken ya da mal satarken görüyoruz. Onlar çocuktur ve daha parlak bir geleceğe sahip olmak için bakıma ve eğitime ihtiyaçları vardır. Türkiye'deki hükümet, çocuklara ihtiyaç duyulan her şeyi sağlamak için birçok resmi yapıyı içeren bir sistem kurdu ve durum eskisinden daha iyidir. Sokakta gördüklerimiz daha iyi bir hayat bilmiyorlar, para kazanıyorlar ve sokağa ait oluyorlar. Onların çoğunu Suriye'de savaşın çocukları. Bu bir kısır döngü. Hiç kimse nerede doğacağını seçemez. Çoğunun ebeveynleri yok ve hiç kimse onlara nasıl yaşayacaklarını, sadece nasıl hayatta kalacaklarını öğretmedi. Kimse onlara ileride bir meslek sahibi olmak ve daha iyi bir bakış açısına sahip olmak için farklı bir hayat yaşaman gerektiğini söylemedi. Ama yargılayıcı değil şefkatli olmak istiyoruz.

Projelerinize destek vermek isteyenler hangi kanallarla size ulaşabilir?

Kuruluşların bilgilerini ve bağlantılarını ve onlara nasıl doğrudan yardım edebileceğimi her zaman gösteriyorum. İstanbul'da kesinlikle harika insanlarla tanıştım ve onlar hakkında bir röportaj yaptım. Zaten 8 yıldır her gün 70 çocuğu besleyen bir çift. Hikayeleri ve nezaketleri kalbime dokundu. Biraz desteğe ihtiyaçları var ve Minik Kalpler Balat ile iletişime geçebilirlerse mutlu olacağım. Her zaman işbirliğine açığım ve projelerimin uzun vadeli olarak çalışması için her zaman ortaklara ihtiyacım var. Bir süreç içinde öğreniyorum ve çoğunlukla diğer insanlardan öğreniyorum. Sosyal medyadan da doğrudan bana ulaşabilirsiniz.

title