Haberler

Bulgur Palas: İstanbul'un yeni kültür sanat merkezi

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
29.02.2024 12:24

Düne kadar Tarihi Yarımada'yı, Marmara Denizi'ni, Üsküdar ve Kız Kulesi'nden Adalar'a kadar İstanbul'u göz alabildiğine gören Bulgur Palas'ın varlığından haberdar dahi değildim. Cerrahpaşa'da bulunan bu görkemli yapı, uzun yıllar banka arşivi olarak kullanıldıktan sonra İBB Miras'ın titiz tasarımıyla çok özel bir kültür sanat mekânına dönüşmüş.

İstanbul'un yedi tepesinden birinin üzerinde yer alan ve eşsiz mimarisiyle göz kamaştıran Bulgur Palas'ın hikayesi bir o kadar ilginç.

Bulgur Palas, İttihat ve Terakki Cemiyeti döneminde Bolu Milletvekili olan Mehmet Habib Bey tarafından 1912 yılında İtalyan mimar Giulio Mongeri'ye yaptırılmış. Bulgur Palas" olarak anılmasının sebebi ise Mehmet Habib Bey'in bulgur, arpa ve buğday gibi hububatın ticaretini yapması. Mehmet Habib Bey'in tamamlanmasını göremediği bu görkemli yapı eşi tarafından borçları karşılığı Osmanlı Bankasına devredilmiş. Uzun yılllar bankanın arşivlerine ev sahipliği yaptıktan sonra 2021 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak Bulgur Palas'ın restore süreci başlamış.

"Biz, İstanbul'un kamuya ait tarihi alanlarını, yapılarını, şahıslara değil tüm İstanbullulara açıyoruz. Bulgur Palas da bunun en güzel örneklerinden biri. "Ekrem İmamoğlu, Bulgur Palas açılış konuşmasından…

Bulgur Palas açılış kapsamında; dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum Photos ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kalıcı işbirliğiyle, Magnum'un 77. yıl özel sergisi "Magnum İstanbul'da" şehrin kültür hayatına yeni bir soluk getiriyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Magnum Photos Baş İşletme Yetkilisi Marine Mérindol ve İşbirlikleri Direktörü Clara Berbessou gibi önemli isimlerin katılımıyla açılışı gerçekleştirilen sergi dünyadaki toplumsal değişimlerin görsel hafızasını İstanbullularla buluşturuyor.

"Magnum İstanbul'da" sergisi, 29 Şubat - 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında her gün 10.00 - 19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Bulgur Palas'ın 135 kişilik kütüphanesi, sergi salonu, öğrenci kulüplerinin kullanımına tahsis edilen alanlar, çok amaçlı etkinlik alanları ve eşsiz İstanbul manzaralı seyir terasıyla yeni bir çekim merkezi olacağı açık.

Eminim ki; Bulgur Palas, İstanbul'un tarihî mirasını gelecek nesillere taşıyacak ve şehrin kültür ve sanat hayatında önemli bir yapı olarak varlığını sürdürecek.

100 yılı aşkın süredir şehrin yedinci tepesinden İstanbul'u seyreden Bulgur Palas'ı herkesin ziyaret etmesini öneririm.

Sevgi ve sanatla kalın,

title