Haberler

“Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Yeşim Mutlu

Yeşim Mutlu

Fotoğrafçı Influencer Dijital İçerik Üreticisi
14.03.2024 01:08

Sağlık, bedensel, ruhsal ve sosyal yönlerden tam bir iyilik durumunda olma hali. İnsanlık tarihindeyse sosyal, ekonomik, kültüre göre kapsamı değişebiliyor.

Uzun yıllar sağlık sektöründe çalışan biri olarak söz konusu sağlık olduğunda her şeyin bir anda nasıl değişebildiğini biliyorum. Kişisel hayatımda sağlığa dair fazlasıyla yaşanmışlık ve benzersiz hikaye var. Çok yakın geçmişte pandemi sürecinin bütün yükünü sağlık çalışanlarının omuzladığını gördük. Buradan hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını saygıyla anıyorum, ruhları şad olsun.

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı.

Tıp Bayramının tarihine baktığımızda ilk Tıp okulu "Avrupa usullerinde" hekim yetiştirmek amacıyla 14 Mart 1827'de, ilk cerrahhane açılıyor. ( Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire)

Tıp Bayramı ilk kez 1919 yılında kutlanırken, bayram yurt savunma hareketi olarak başlıyor. Günümüzde 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılıyor.

Sağlıkta şiddet

Dünyada ve ülkemizde sağlık alanında yükselen bir şiddet eğitilimi var. Sağlıkta şiddet; tüm sağlık çalışanlarının ortak sorunu. Bugün okuduğum bir içerikte sadece kayda geçen verilere göre yılda ortalama her gün 1 sağlık çalışanı şiddete uğruyor.Oysa tüm sağlık çalışanları toplum sağlığı için özveriyle çalışırken takdir edilmesi gerekiyor. Umarım

"Yeteneğim ve hakimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim." Hipokrat yemini

Asla zarar vermemek için her zaman iyilikle, sağlık sorunlarını çözmek için çalışan yeri geldiğinde kendi hayatını hiçe sayan, cana can katan tüm hekimlerimizin, eşimin ve tüm sağlık çalışanlarımızın tıp bayramını kutluyorum.

"Evin varsa bir sıfır koymalısın varlıklar hanene,

İşin varsa bir sıfır daha koymalısın,

İş seninse üç sıfır daha koymalısın,

İşin iyi gidiyorsa üç sıfır daha,

Araban varsa bir sıfır,

Yazlığın varsa bir sıfır daha,

Daha sıralanabilir sıfırlar hanesi...

Ancak, sağlığın varsa bir koyarsın başına, bütün sıfırlar anlamlı bir değere ulaşır. Yoksa sonuç sıfırdır, hiç uğraşmayasın boş yere…' Vehbi Koç

Sağlık hanemize sürekli bir ekleyen sağlık çalışanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum.

İyi ki varsınız.

Yeşim Mutlu

title