Haberler

Şef Reşat Aydın'dan Kandil Simidi Tarifi

Reşat Aydın

Reşat Aydın

Gastronomi Araştırmacısı executive chef
10.01.2024 05:37

Osmanlı döneminde İslam aleminin önemli ve özel günleriden bir olanKandili, önümüzdeki11 01 2024 Perşembe günü idrak edileceğiz. Paylaşmayı ve iyiliği yücelten Kandil günlerinde akla gelen ilk lezzetlerden biri ise Osmanlı dönemine ait Kandil Simidi. Peki, Evde Kandil Simidi nasıl yapılır, Kandillerle özdeşleşen geleneksel osmanlı lezzeti Kandil Simidinin malzemeleri nelerdir? Orijinal reçetesi ve tarifini "şef reşat aydın"okurlarımız için verdi.

Şef reşat aydın!, bir bayram tadında kutlanan kandillerin Osmanlı döneminde Türklereözgü bir kutlama olduğu ve Kandil simidinin Osmanlı'dan bu güne geleneksel hale geldiğini söyleyerek tarihçesini şöyle anlattı.


KANDİL SİMİDİNİN TARİHÇESİ

Kandil geleneği bizlere Osmanlı döneminden kalma bir mirastır. Kandil gecelerine özel yapılan kandil simidi de 14. yüzyıl Osmanlı saray gelenekleri içerisinde bulunan simitten yararlanılarak kendine özgü değişik tat ve görünüme sahip olacak şekilde geliştirilmiştir.

II. Selim döneminde (1566-1574), kandil yakılarak camiler aydınlatılmıştır. İstanbul halkı, 16'ncı yüzyıldan itibaren kandil gecelerini toplu şekilde ibadet edip hayır işleyerek geçirmeyi gelenek haline getirmiştir.

Şef Reşat Aydın'dan orijinal Kandil simidi tarifi:

500 gr un 3 su bardağı

40 gr şeker 2 çorba kaşığı tepelere dolu

10 gr tuz bir tatlı kaşığı

150 gr tereyağı (ya da margarin)

10 gr kuru maya bir çorba kaşığı

250 gram su 1 su bardağı + 1 Türk kahvesi fincanı

1 tatlı kaşığı mahlep (Tercihen)

Simidi kaplamak için

100 gr pekmez Yarım su bardağı

200 ggrılık su 1 su bardağı

Pep birlikte bir tencerede kaynayan

bir tepsi içinde yeterince Susam

TARİFİN YAPILIŞI

Yoğurma kabına unu, tereyağını, ekleyin ve tereyağını una yedirin ve mahlebi (var ise) ilave edin. Mahlep hoş koku vermesi ve pastane simitlerine benzemesi için tercihen kullanılabilir. Ilık suya kuru mayayı, şekeri ilave ederek mayanın ve şekeri su ile karıştırarak iyice çözdürüp beş dakika bekletin. Mayalı suyu , tereyağını yedirdiğimiz una ilave edin, tuzunu ekleyerek yoğurup üzerine bir streç filmle kapatıp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Bu arada pekmezi suyu kaynamasın için ocağın üzerine koyun. Mayalanan hamurunuzu bir ceviz büyüklüğünde kesin. Tezgahınızın üzerinde avuç içinizde kalem gibi yuvarlayıp uçlarını iki bardağınızla tezgaha koyarak ileri geri çok bastırmaya halka yapın. Halka yapma işlemi bitince, kaynayan pekmezli suyun içine kızartma yağında kullandığımız bir süzgeç koyarak Simit halklarını kaynayan pekmezli suya dikkatlice atıp 10-15 saniye kaynatıp süzgeçle çıkartıp tepside susamın içine atarak her tarafını susamla katlayıp, fırın tepsisine dizin. 200 derece fırında 10 dakika sonra 170 dereceye indirerek 5-6 dakika daha nar gibi pişirin.

3 su bardağı unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde yoğurma kabına ekleyin ve yoğurma işlemine devam edin.

Hamurunuz hazır olduğunda ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak önce elinizle yuvarlayın ardından tezgahın üzerinde ileri geri sürerek uzatın ve simit şeklini verin.

Simitlerinizi önce yumurta akına sonra susama bulayın ve Simitleri pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.

Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15-20 dakika kontrollü olarak pişirin ve soğuduktan sonra servis edin.

4 PÜF NOKTA

Tereyağını soğuk olarak parmaklarınızın ucu ile una yediriniz

Yoğurma işlemi sırasında unu eleyerek ve kontrollü bir şekilde kullanmalısınız.

Son olarak elde ettiğiniz hamurun ele yapışmaması ve yumuşak olması gerekmektedir

title