Haberler

Depremzedelerde sık görülen kompartman sendromu nedir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
27.02.2023 12:39

6 Şubatta meydana gelen deprem tüm Türkiyeyi derinden etkiledi. Ve enkaz altında kalan depremzedelerde çeşitli sağlık sorunları oluştu. Bunlar arasında en sık görülen sağlık sorunu ise kompartman sendromudur bu yazımda kompartman sendromu nedir ne tür belirtileri vardır bunlardan bahsetmek istiyorum.

Kompartman sendromu kas ve sinir dokularının bulunduğu alanda doku basıcının artmasıyla ortaya çıkan ve o boşlukta kalan dokuda kan akışının bozulmasıyla ortaya çıkar. Bazen 48 saat sonra da ortaya çıkabilir. Özellikle hareket limiti az olan bölgede basıncın artmasıyla dokunun fonksiyonel olarak bozulması olarak da tanımlayabiliriz.

Kompartman sendromu yaşayan kişi yoğun bir şekilde acı ve basınç hisseder. Etkilenen bölgedeki kas ve doku yapısı bozulduğu için bazen de ciddi hasar görebilir. Kompartman sendromu akut ve kronik kompartman sendromu olarak ikiye ayrılır. Akut kompartman sendromu genellikle deprem sonrası kazazedelerde görülür veya kırık veya ciddi yaralanmalardan sonra gelişir. Kronik kompartman sendromu ise koşma, bisiklet sürme gibi tekrarlayıcı aktiviteler sonrası gelişebilmektedir.

Kompartman sendromu belirtileri nelerdir?

Kaslarda şişlik

Uzuvda sertlik ve gerginlik

İğnelenme uyuşma hissi

Şiddetli kas ağrıları

Pasif eklem hareketinde ağrı hissedilmesi

His kaybı gibi belirtiler görülmektedir.

Eğer cerrahi müdahale yapıldıysa cerrahi sonrasındaki egzersizler önemlidir. Bu konuda fizyoterapistlerin rolü büyüktür. Fizyoterapist tarafından kişiye özel egzersiz programı düzenlenip normal yaşama dönüşü kolaylaştırabiliriz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

title