Haberler

Golfçü dirseği(Medial epikondilit) nedir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
11.09.2023 09:54

Dirsek ağrınız varsa sebebi belki de golfçü dirseğiniz tıbbi ismiyle medial epikondilit olabilir. Birçok kişinin çeşitli nedenlerle karşı karşıya kaldığı önemli bir sağlık problemidir. Bu yazımda sizler için medial epikondilitten bahsetmek istiyorum.

Golfçü dirseği, dirseğin iç kısmında bulunan medial epikondilden başlayıp ön kola doğru yayılan ağrı ve hassasiyet ile karakterize bir sağlık sorunudur. Tenisçi dirseği ile karıştırılmasın golfçü dirseğinde dirseğin iç kısmında ağrı oluşurken tenisçi dirseğinde ise dirseğin lateral yani dış kısmında ağrı oluşur. Medial epikondilit özellikle kol eklemlerinin fazla çalıştığı meslek gruplarında görülür.

Golfçü dirseği kimlerde görülür?

Adından da anlaşıldığı üzere her ne kadar golf oynayan kişilerde görülse de kol eklemini çalıştıran diğer meslek gruplarında da görülebilmektedir. Marangoz, boyacılık, vb. gibi mesleklerde görülmektedir.

Golfçü dirseği(Medial epikondilit) nedir?

Golfçü dirseği neden olur?

En önemli sebeplerinden biri tekrarlayıcı kol hareketleridir. Ön kol bölgesinde bulunan kasların tekrarlayıcı aktiviteleri sonucunda gelişir. Dirseğin iç kısmındaki tendonda küçük küçük yırtıklar meydana gelir. Golfçü dirseğinde en çok etkilenen kas ise flexor carpi radialistir. Bu kasın tendonunda mikro yırtıklar oluşması sonucu gelişir. Bu yırtıklar tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda daha büyük sağlık sorunları yaratabilmektedir. Bu tür şikayetinizin olması durumunda önce hekiminize başvurunuz.

Golfçü dirseği belirtileri nelerdir?

En belirgin özelliği dirseğin iç kısmında ağrı ve hassasiyettir

Ön kola doğru yayılan bir ağrı

Elinizi sıkarken güçsüzlük oluşması gibi belirtileri vardır.

Bu yazımında sonuna gelmiş bulunuyorum bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

title