Haberler

Havacılık sektöründe sürdürülebilirlik nasıl sağlanır?

Prof. Dr. Serhat Yüksel

Prof. Dr. Serhat Yüksel

İstanbul Medipol Üniversitesi
22.02.2023 10:08

Havacılık sektörü gelişen uluslararası ticaret içerisinde çok önemli role sahiptir. Ürünlerin çok kısa sürede çok uzak mesafelere taşınabilmesine olanak sağladığından dolayı bu sektörün etkinliği ülkelerin ekonomik kalkınması üzerinde oldukça etkilidir. Bu sektör sayesinde ülkelerdeki ihracatın gelişebilmesi mümkün olabilmektedir. Bu da ülkelerin cari işlemler dengesinin olumlu yönde olmasına yardımcı olacaktır. Öte yandan, sanayi üretimindeki hammaddeler hava taşımacılığı sayesinde çok uzak ülkelerden daha düşük maliyetlerle temin edilebilmektedir. Bu sayede, ülkedeki üretim seviyesinin yükseltilebilmesi daha kolay olabilmektedir.

Havacılık sektörü faaliyetlerinde çevreye zarar verebilmektedir. Karbon emisyonunun en önemli nedenlerinden biri havacılık sektöründe fosil yakıtların tercih edilmesidir. Belirtilen bu durum da önemli miktarda hava kirliliği meydana getirmektedir. Öte yandan, havaalanlarındaki operasyonel faaliyetler de hava kirliliğine yol açabilmektedir. Havaalanlarındaki ısıtma ve soğutma sistemleri, uçakların motor gazı da çevre kirliliği meydana getirebilmektedir. Son olarak, havaalanlarında uçakların faaliyetlerinden dolayı önemli ölçüde gürültü kirliliği meydana gelmektedir. Bu problem de insanların hayat kalitesinin düşmesine sebebiyet vermektedir.

Havacılık faaliyetlerinde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için bazı aksiyonların alınması gerekmektedir.

1) Havacılık sektöründe kullanılan ürünlerin geri dönüşümü bu amaca ulaşabilmek için önem arz etmektedir. Bu sayede, doğal kaynakların bilinçsizce kullanımının önüne geçebilmek mümkün olabilecektir.

2) Uçuş sürecinde meydana gelen atıkların etkin bir şekilde imha edilmesi de gerekmektedir. Aksi takdirde, bu durum ciddi ölçüde çevre problemlerinin yaşanmasına sebebiyet verecektir.

3) Enerjinin verimli kullanılması da bu süreçte hayati öneme sahip başka bir husustur. Yeni teknolojiler ile uçuş faaliyetlerinde daha az enerjinin tüketilmesi sağlanmalıdır. Bu durum da karbon emisyonu probleminin azaltılabilmesine yardımcı olacaktır.

title