Haberler

Avrupa ülkelerinin “Enerji Birliği” politikaları

Prof. Dr. Serhat Yüksel

Prof. Dr. Serhat Yüksel

İstanbul Medipol Üniversitesi
06.02.2024 03:15

Enerji politikaları tüm dünya genelinde özellikle son yıllarda ciddi anlamda önem kazanmıştır. Bu durum da karbon emisyonu kaynaklı küresel ısınma probleminin tehlikeli bir hal alması da etkili olmuştur. Başka bir ifadeyle, enerji üretiminde fosil yakıtlarının tercih edilmesi önemli ölçüde çevre kirliliği meydana getirmektedir. Bu problemin önlenebilmesi amacıyla ülkeler çeşitli politikalar belirlemektedir. Avrupa Birliği de bu konulara çok fazla önem vermektedir. Enerji politikalarının daha etkin bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla birtakım tedbirler almaktadır.

Enerji Birliği, daha sürdürülebilir ve güvenli enerji politikalarına sahip olabilmek için Avrupa Birliği tarafından geliştirilen stratejileri ifade etmektedir. Bu stratejiler öncelikli olarak enerji arzının güvenliğine odaklanmaktadır. Bu bağlamda, enerji tedariki çeşitlendirilerek daha fazla enerji kaynağına ulaşılması hedeflenmektedir. Bu sayede, olası bir global kriz anında enerji arz problemi yaşanmayacaktır. Ayrıca, Avrupa Birliği bu stratejiler ile enerji verimliliğini artırmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede, gereksiz enerji tüketiminin azaltılması için birtakım tedbirler alınmaktadır.

Yeşil enerji de Enerji Birliği stratejilerinde dikkate alınan başka önemli bir husustur. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji kullanımı ile sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş hedeflenmektedir. Bu durum karbon salınımının önemli ölçüde azaltılmasına destek olmaktadır. Öte yandan, Avrupa Birliği bu politikalar ile yenilenebilir enerji teknolojilerinin arttırılmasına odaklanmaktadır. Bu kapsamda, konuya yönelik olarak araştırmaların ve inovasyonun geliştirilmesi teşvik edilmektedir. Bu durum yenilenebilir enerji projelerindeki maliyetlerin azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Böylece, temiz enerji projelerinin geliştirilebilmesi çok daha mümkün olabilmektedir.

Bu stratejiler, Avrupa Birliği'nin enerji sistemini daha sürdürülebilir ve rekabetçi hale getirme, enerji güvenliğini artırma ve iklim değişikliği ile mücadele etme hedeflerini yansıtmaktadır.

title