Haberler

Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye için büyük bir fırsattır

Prof. Dr. Serhat Yüksel

Prof. Dr. Serhat Yüksel

İstanbul Medipol Üniversitesi
28.04.2021 04:48

Dünyadaki elektrik üretiminde nükleer enerjinin payı %5 civarındadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde 100'den fazla nükleer santral bulunmaktadır. Japonya, Çin ve Rusya'da da çok sayıda nükleer santral mevcuttur. Öte yandan, nükleer enerji özellikle birçok Avrupa ülkesi tarafından da tercih edilmektedir. Bu hususa en büyük örnek Fransa'dır. Fransa elektrik ihtiyacının neredeyse %80'ini nükleer enerjiden temin etmektedir. Avrupa geneline baktığımızda da bu oran %25'in üzerinde seyretmektedir.

Türkiye'de ise henüz bir nükleer santral bulunmamaktadır. Başka bir ifadeyle, birçok nedenden dolayı bugüne kadar nükleer enerji konusunda dünyanın çok gerisinde kalmışız. 1960'lı yıllarda bu proje gündeme gelmiş ama yaklaşık 60 yıldır maalesef herhangi bir sonuç alınamamıştır.

Peki o esnada neler olmuş. Türkiye enerji ithalatı için milyarlarca dolar ödeme yapmak zorunda kalmıştır. Belirtilen bu durum ülke ekonomisine çok ciddi yük oluşturmuştur. Enerji ithalatının yüksek olması sonucunda ülkede cari işlemler açığı problemi oluşmuştur.

Bütün bu olumsuzluklara karşın, güzel haberler de almaya başlıyoruz. Özellikle son yıllardaki çabalar sayesinde Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2023 yılında üretime başlaması öngörülmektedir. Bu gerçekten harika bir haberdir. Her ne kadar geç kalmış olsak da bu durum ülkemiz için önemli bir fırsattır.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde üretilecek elektriğin ülkenin ihtiyacının %10'unu karşılaması hedeflenmektedir. Bu durumun ülke ekonomisine önemli ölçüde olumlu katkılarda bulunacağı ortadadır. Bu santral sayesinde nükleer enerji teknolojisini detaylıca öğrenerek kendimiz de nükleer santral yapabilecek hale geleceğiz.

İnsanın hemen aklına şu düşünce gelmektedir. 1960'lı yıllarda gündeme gelen nükleer enerjiye yönelik kavga etmek yerine tesisler kurabilseydik eğer, bugün ihtiyaç duyduğumuz tüm enerjiyi kendimiz üretecek hale gelirdik. Bugünün fiyatlarıyla yıl bazında 50-60 milyar dolar tasarruf sağlamış olacaktık.

title