Haberler

Baba ve çocuk

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
18.06.2021 02:43

Geçmişten günümüze kadar 'baba' kelimesine her zaman en güçlü erkek otorite anlamı yüklenmiştir. Babalarımızdan hep korkmamız ve saygı duymamız gereken birey gibi değerlendirmemiz bize empoze edilmiştir. Ancak, bu zamanda babanın görevi manevi ağırlıktan maddi ağırlığa bırakılmıştır.

Günümüzde aile bireylerinin yoğun iş koşulları bunun yanında meydana gelen toplantılar, iş yemekleri ve seyahatler durumunda babalar eşlerine ve çocuklarına yeterli zamanı ayıramamakta bunun sonucunda oluşan çocuklarındaki olumsuzlukları kapatmak adına çocuğu maddi açıdan doyurmaya çalışmakta olup bu şekilde babalık görevlerini yaptıklarını düşünmektedir.

Unutulan nokta ise çocuk için 'baba' her zaman çok farklı bir yerdedir. Bunu parayla dolduramayacakları kadar önemlidir. Babanın rolünü hiç kimse ya da herhangi bir araç dolduramaz. Çocuklar için annesi ne kadar önemliyse, babaları da o kadar önemli olup ve onlarla da vakit geçirmeye ihtiyaçları vardır. Çocuğunuzun güven duygusu için oldukça önemlidir.

Babalar çoğunlukla çocuklarının geleceğimi rahat geçirmeleri için çalıştığını söylerler ve bunu gerekçe olarak sunarlar. Ancak çocuklar için gelecek değil, şu anları önemlidir. Babasına ihtiyaç duyduğu zaman babasının yanında olmamasını anlamlandıramaz. Böylelikle çocuğunun geleceği için çalışan, çoğu kez çocuklarını kaybettiklerinin farkında değillerdir.

Baba ve çocuk birbirlerine vakit ayırdıklarında kaliteli zaman geçirmeli sonucunda birbirlerine çok fazla olumlu katkıda bulunabilirler. Özgüvenleri de gelişmektedir. Yapılan gözlemler sonucunda çocuklarıyla kaliteli vakit geçiren babalarının daha anlayışlı ve sevecen oldukları belirtilmiştir.

Babalar çocuklarını ne kadar çok severse sevsin, otoritesinin sarsılmasın diye sevgisini göstermeyip çocuğuna sarılmıyor ise bu tutumu sergileyen her baba çocuğunu kaybediyor denektir. Bu durum sonucunda çocuk babasıyla konuşamayan, babasını ceza unsuru olarak gören her çocuğun hayatında davranış problemleri oluşmaktadır.

Aradan zaman geçtiğinde 'keşke' dememek için zaman kaybetmeden çocuklarının oyun arkadaşı olmanız ve bu davranışlarınızın gelecekte çocuklar açısından olumlu ilişkiler kurabilmelerinde etkili olacağını gözlemleyebiliriz.

title