Haberler

Okula uyum süreci

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
23.09.2022 01:46

Okul döneminin yeni başladığı zamanlarda hem çocuklar hemde aileler için heyecanlı bir süreç başlamaktadır. Özellikle okula yeni başlayan çocuklar için bu durum daha da fazladır. Ancak heyecanın yanında özellikle ailelerde olmak üzere kaygı da fazla olarak yaşanmaktadır. Ailelerin kaygısı ister istemez çocuklara da yansımaktadır.

Her çocuğun okula alışma süreci farklıdır. Bu durumda çocuklarınızı başka ailelerin çocuklarıyla kıyaslamamalısınız. Okula başlayan çocuğun kendisini güvende hissetmesi oldukça önemlidir. Çocukta güven duygusu olduğu zaman arkadaşlarıyla da iletişime daha da açık olacaktır. Çocuklarınıza okula gitmenin kendileri için faydalı olacağına orada yeni insanlar tanıyabileceğini anlatmalısınız. Kendisinin duygularını anladığınızı ve bu duygunun normal olduğunu açıklamasınız.

Çocuğun okul hakkında detaylı şekilde bilgi sahibi olmasını sağlamalısınız.

Çocuğunuzun yanında olduğunuzu her koşulda hissettirmelisiniz.

Çocuğunuzun duygularını anlamaya çalışmalısınız.

Çocuğunuza karşı okul ile alakalı olarak net olmaya çalışın, belirsizlik yaratmamalısınız.

Çocuğunuzla okulda neler yaptığıyla ilgili olarak günün değerlendirmesini yapmalısınız. Kendisinin canını sıkacak bir durum olup olmadığını anlamaya çalışmalısınız. Yaptığınız konuşmalar çocuğunuzun kendisine değer verdiğinizi hissettirecektir.

title