Haberler

Uyku esnasında neden sıçrarız?

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
26.08.2022 08:36

Uykuda sıçrama diğer adı da parasomni olarak bilinmektedir. Uykuda sıçrama uyku durumuna geçtiğimiz sürede beynimizin bedenimize ani ve kısa süreli olarak elektrik uyarıları göndermesi ile meydana gelmektedir. Farklı çeşitlerde ortaya çıkabilir. Vücudumuzun belli noktalarında kasılma, düşüyormuş gibi hissetme, ağlama, şaşkınlık gibi farklı şekillerde meydana gelebilir. Bu durum doğal bir olaydır.

Stres anında olmak, fazla kahve tüketimi yapmak, karanlık ortamda televizyon ya da telefon ile oynamak bu durumu tetikleyebilir. Uyku sıçramasını nadir meydana geliyor ise sorun teşkil etmez ancak bu durum sık olarak meydana geliyorsa bir uzman ile görüşüp nedenini araştırmalısınız.

Uyku sıçramaları stresli bir hayata sahip olunması, bireyin uykusunun kalitesiz oluşu ve az sürede uyumak bunun yanında kendinizi fiziksel olarak çok fazla yormak ve depresyon olarak söyleyebiliriz. Her sıçrama yaşayan birey depresyonda değildir ancak depresyonda olan bireylerde sıçramalar daha fazla gözlemlenmektedir.

title