Haberler

"Yavuz Bingöl ile Bin Yılın Ozanları" devam ediyor

Güncelleme:

Bu ay, Türk Halk Müziği'nin güçlü yorumcusu Yavuz Bingöl, Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Oda Orkestrası ve konuk sanatçılar eşliğinde halk ozanı Pir Sultan Abdal'ın türkülerini seslendirecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), usta sanatçı Yavuz Bingöl'ü, her ay farklı bir halk ozanının türkülerinin söyleneceği "Bin Yılın Ozanları" konser dizisi kapsamında müzikseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Türk tarihine damgasını vuran halk ozanlarını yeni kuşaklara tanıtmak amacıyla başlatılan "Yavuz Bingöl ile Bin Yılın Ozanları" adlı konser dizinin nisan ayında, Türk âşık edebiyatının önemli temsilcilerinden Pir Sultan Abdal'ın eşsiz eserleri CRR'de yankılanacak.

Halkın bağrından koparak temsil ettiği toplumun sorunlarını, değerlerini ve mesajlarını sazıyla dile getiren halk ozanlarından Pir Sultan Abdal'ın türkülerinin seslendirileceği konser, 25 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek. Ses ve saz sanatçısı Yavuz Bingöl'e Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Oda Orkestrası'nın eşlik edeceği programda; Gülay Sezer, Hüsamettin Subaşı, Deniz Oral, Umut Kurt ve Uğur Aslan konuk sanatçı olarak yer alacak. Programda, sanatçılar Pir Sultan Abdal'ın "Gurbet elde bir hal geldi başıma", "Dostum dostum", "Derdim çoktur hangisine yanayım", "Geçti dost kervanı", "Kul olayım kalem tutan ellere", "Ötme bülbül" gibi birçok ölümsüz eserini seslendirecek. İstanbullu türkü tutkunlarına harika bir gece yaşatacak olan konser, 20.00'de başlayacak.

Pir Sultan Abdal kimdir?

Pir Sultan Abdal, 16. yüzyılda yaşayan Alevî-Türk halk şairi ve ozanıdır. Asıl adı Haydar'dır. Şiirlerinde Pir Sultan mahlasını kullanmışsa da Pir Sultan Abdal diye tanınır. Kaynaklara göre yaşamının büyük bölümünü Sivas'ın Yıldızeli ilçesinin Çırçır bucağına bağlı Banaz köyünde geçirir. Alevî geleneklerine bağlı bir dergâh ortamında yetişen Pir Sultan Abdal, Alevîler arasında Yedi Ulular olarak bilinen Yedi Ulu Ozan'dan birisidir. Hatâî (Şah İsmail), Kul Hüseyin ve Kul Himmet'ten etkilendi. Şiirlerinde duru ve yalın bir dil kullandı. Pir Sultan Abdal, şiirlerinde Allah, İslam Peygamberi Muhammed, Hz. Ali, On İki İmam ve Ehl-i Beyt sevgisinin yanı sıra sosyal konulara da yer vererek bunları birer sosyal uyarı niteliğinde işledi. Tekke ve tasavvufun kalıplarını aşıp geniş bir halk kesimine seslenebildi. Medrese öğrenimi görmediği için diğer bazı halk şairlerinin tersine divan edebiyatından hiç etkilenmedi. Halk şiiri geleneğini iyi bilen Pir Sultan'ın şiirlerinde saz şairlerinin temel nazım biçimi olan koşma önemli yer tutar. Ayrıca halk ozanı, semai nazım biçimiyle de güzel örnekler verir. Şiirlerini coşkulu bir dille söylemesi ve halkı ilgilendiren konulara yer vermesi, inançlarını tavizsiz savunması, şiirlerinde konu bütünlüğünün bulunması Pir Sultan'ın en önemli özellikleridir. İdam edilen Pir Sultan Abdal adına kurulan birçok vakıf, dernek ve cem evleri mevcuttur.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Pir Sultan Abdal Orhan Şallıel Yavuz Bingöl Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title