Haberler

Yaşlılarda Beslenme Farkındalığı" Kampanyası

Akademik Geriatri Derneği, "yeterli beslen, sağlıklı yaşlan" sloganıyla "Yaşlılarda Beslenme, Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Kampanyası" etkinliği düzenledi.

Akademik Geriatri Derneği, "yeterli beslen, sağlıklı yaşlan" sloganıyla "Yaşlılarda Beslenme, Geriatrik Bireyleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Kampanyası" etkinliği düzenledi.

Sultangazi Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler, 65 yaş ve üzerindeki bireyleri sağlıklı beslenme ilkeleri konusunda bilinçlendirmek istediklerini söyledi.

Kampanyanın yaşlıları beslenmede yapılan yanlışlıklar hakkında uyarmak, gerektiğinde bir hekime başvurmaları konusunda yönlendirmek amacıyla başlatıldığını belirten Erdinçler, "Başarılı yaşlanma ve yaşlıların bağımsız yaşamalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Uzun vadede yaşlıları sağlıklı ve üretken olan bir Türk toplumu olabilmeyi umuyoruz." dedi.

Erdinçler, kampanyada, "yeterli beslenmenin önemini, ileri yaşlarda zayıf olmanın kilolu olmaktan daha iyi olduğunu, bunu sağlarken de proteinden zengin beslenmenin gerekliliğini, mevcut hastalıklarına göre beslenmenin düzenlenmesini ve hekime danışmadan zayıflama diyetlerinin uygulanmamasını" vurgulamak istediklerini belirtti.

Yaşlanmayla birlikte hastalık sayısı ve kısıtlılıkların arttığını vurgulayan Erdinçler, "Bunda rol oynayan faktörlerden birisi de beslenme. Beslenme, yaşlılarda daha da önemli hale geliyor. Kampanya ile huzurevlerinde veya toplum içinde yaşayan yaşlı bireylerin ve toplumun doğru beslenme ve diyet konusunda daha bilinçli olmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Deniz Suna Erdinçler, İstanbul Etiler, Ankara ve Gaziantep'ten sonra etkinliğin 4. durağı olarak Sultangazi Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ni seçtiklerini belirterek, kampanyanın devam edeceğine dikkati çekti.

Kısaca geriatrinin ne olduğunu da anlatan Erdinçler, "Geriatri, 65 yaş ve üstü bireylerin hastalıkları, fonksiyonel durumları, sosyal yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplumun yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır. Amacı yaşlının mevcut sağlığını korumak, hastalıkları tedavi etmek, bağımsız olarak yaşamını sürdürmesine yardımcı olmak ve yaşam kalitesini artırmaktır. Basit bir tanımlama ile geriatri 'yaşlı tıbbı'dır." diye konuştu.

" Türkiye'de yaşlı nüfus gittikçe artıyor"

Yaşlılığın, 65-74 yaş arası "genç yaşlı", 75-84 yaş arası "orta yaşlı" ve 85 yaş sonrası "ileri yaşlı" olarak sınıflandırıldığını belirten Erdinçler, şöyle devam etti:

"Sınıflamaya göre hastalarımıza yaklaşımımız da farklı. Tabii ki yaş bir kriter değil. Onların fonksiyonelliği, mevcut hastalıkları da göz önüne alınıyor. Türkiye'de yaşlı nüfus gittikçe artıyor. 2000'li yıllarda 65 yaş üstü nüfus yüzde 5,7 iken, 2016 verilerine göre bu rakam yüzde 8,3."

Erdinçler, Türkiye'de şu anda 12 devlet üniversitesinde Geriatri Bilim Dalı ve 100'e yakın geriatristin bulunduğunu belirtti.

Yetersiz beslenen yaşlılarda, kas kütlesinde ve kas gücünde azalma, düşme ve kırık riskinin arttığına değinen Erdinçler, beslenmenin anne karnından başlayarak her dönemde önemli olduğuna dikkati çekti.

Yaşlıda beslenmenin daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Erdinçler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplum içinde yaşayan bağımsız yaşlılarda prevalansı yüzde 5-10 iken hastane veya bakımevinde kalanlarda bu oran daha yüksek. Yetersiz beslenme vücuttaki her organı ve dokuyu etkiler. Yaşlanmayla organlarda meydana gelen değişiklikler, rezervlerin azalması, birden fazla hastalığın olması, çok sayıda ilaç kullanımı, psikolojik ve sosyal faktörler nedeniyle yaşlılar beslenmenin olumsuz etkilerine gençlerden daha duyarlıdır. İştah azalması ileri yaşlarda sık karşılaşılan bir durumdur ve bunu olumsuz etkileyen faktörler; tat ve koku almada azalma, tatları ayırt edebilme yeteneğinde azalma, ağız kuruluğu, diş ve çene problemleri, yutma güçlüğü, mide boşalmasında gecikme, çabuk doyma ve uzun süren doygunluk hissi, kabızlıktır. Bunlara ayrıca eşlik eden hastalıklar, demans, depresyon, kullanılan ilaçlar, kısıtlılık, fakirlik, sosyal izolasyon da yaşlının beslenmesini olumsuz etkileyen faktörlerdendir."

Toplantıda, Akademik Geriatri Derneği Üyesi Doç. Dr. Berrin Karadağ yaşlı beslenmesine yönelik öneriler sunarken, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülistan Bahat Öztürk de beslenme desteği ve egzersizlerle yaşlılarda kas kaybı ve güçsüzlüğün önlenmesi konusunda bilgi verdi.

Kampanya kapsamında, geriatri uzmanları yaşlılarla görüşerek, beslenme konusunda interaktif şekilde bilgiler verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Akademik Geriatri Derneği Sultangazi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title