Haberler

Köye Bilimevi Kuruldu

Ordu'nun Mesudiye İlçes'ne bağlı Aşağı Gökçe Köyü'ne 'Bilimevi' açıldı.

Erol KÜÇÜKOĞLU/ORDU,(DHA)

ORDU'nun Mesudiye İlçes'ne bağlı Aşağı Gökçe Köyü'ne 'Bilimevi' açıldı. Ordu Üniversitesi'ne bağlı Bilimevi'nin açılışında konuşma yapan Rektör Prof.Dr. Haluk Kefelioğlu, Türkiye'de ilk kez bir köye bilimevi kurulduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Aziz Ekşi ise, "Çeşitli bilim dallarından 10 bilim adamının katıldığı çalıştay düzenledik. Proje bu çalıştay sonucunda ortaya çıktı" diye konuştu. Köyde ayrıca 'Türkiye'nin en zengin köy kütüphanesi' olan Fatma-Hüseyin Ekşi Kütüphanesi de bulunuyor.

Mesudiye İlçesi'nde bu yıl 20'incisi yapılan Mesudiye Kurultayı kapsamında Aşağı Gökçe Köyü'nde Ordu Üniversitesi'ne bağlı Bilimevi'nin açılışı yapıldı. Aşağı Gökçe Bilimevi'nin açılışına Mesudiye Kaymakamı Rıza Gençoğlu, Garnizon Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Engin Köktürk, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Kefelioğlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Aziz Ekşi, Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi ve çok sayıda davetli katıldı.

Prof.Dr. Aziz Ekşi, Aşağı Gökçe Bilimevi'nin 2003 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu'na verilen proje sayesinde doğduğunu söyledi. Prof.Dr.Ekşi, şöyle dedi:

"Melet Vadisi'nde Biyolojik çeşitlilik adında Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu'na proje sunduk. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Çeşitli bilim dallarından yaklaşık 10 bilim adamının katılımıyla çalıştay düzenledik. Bilimevi Projesi ilk olarak bu çalıştay neticesinde ortaya çıktı. Ayrıca eski köy konağı, 3-4 bilim adamının konaklayabileceği misafirhaneye çevrildi. Burada bilim adamları, bilimsel çalışmalarını da yapabilecekleri ortam oluşturuldu. 'Herbarium'da yani kurutulmuş bitki ve bunların örneklerinin belli bir sistemle düzenlenerek saklandığı müzede yöredeki bitkiler kurutulup, sergilenecek."

İlçenin ortasından geçen Melet Irmağı'nın her iki yanında 3 farklı bitki florasının bulunduğunu bildiren Prof.Dr. Aziz Ekşi, çeşitliliğin fazla olması nedeniyle bölgenin bilim adamlarının ilgisini çektiğini söyledi.

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Haluk Kefelioğlu ise, bilimevinde doğada bulunan bitki, hayvan ve böceklerin araştırılacağını belirtti. Prof.Dr. Kefelioğlu, şöyle dedi:

"Araştırma yapanlar orada örnekler bırakacaklar. Daha sonra gelen bilimadamları da tekrar geldiklerinde bu bırakılan örnekleri inceleme fırsatı bulacak. Bilimevi önümüzdeki eğitim öğretim döneminde hizmete açılacak. Ayrıca bitkilerin kurutulması için özel ekipman ve makineler gelecek. Hem Hervaryum yani kurutulmuş bitkiler, hem de doğadaki hayvan ve böcekler incelenebilecek."

Mesudiye'nin bitki örtüsü itibariyle dikkate değer bir yöre olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Kefelioğlu, "Alan çalışması yapmak isteyen her bilim dalına mensup akademisyenler, burada araştırma için gerekli süre kalabilecekler. Türkiye'de ilk kez bir köyde bilimevi kuruluyor" diye konuştu.

Açılış ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları Latife Eraslan ile eşi Ertuğrul Eraslan, Aşağı Gökçe Bilimevi'nin bahçesinde konser verdi. Diğer taraftan Aşağı Gökçe Köyü'nde, Türkiye'nin en zengin köy kütüphanesi olan Fatma- Hüseyin Ekşi Kütüphanesi'de bulunuyor. İnternet erişimiyle herkese açık olan kütüphanede 17 bin 661 kitap bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title