Haberler

Hepatit A Virüsü Karaciğer Yetmezliğine Neden Oluyor

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Cengiz Yakıncı, Hepatit A virüsüne bağlı olarak karaciğer yetmezliğinin ortaya çıkabildiğini kaydederek, Hepatit A virüsüne karşı uygulanan aşı programında 18 aydan büyük çocukların da aşı...

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, Hepatit A virüsüne bağlı olarak karaciğer yetmezliğinin ortaya çıkabildiğini kaydederek, Hepatit A virüsüne karşı uygulanan aşı programında 18 aydan büyük çocukların da aşı kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Yakıncı, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne son 5 yılda Hepatit A virüsüne bağlı olarak karaciğer yetmezliğinden gelen çocuk hastalar üzerinde inceleme yaptıklarını kaydederek, "Turgut Özal Tıp Merkezi, Türkiye'nin önemli karaciğer nakli merkezi durumunda. Bu nedenle karaciğer yetmezliği olan vakalar Turgut Özal Tıp Merkezi'ne gelmektedir. Biz de son 5 yılda gelen vakaları toparladık. Çocuklarda karaciğer naklinin en önemli nedeni Hepatit A virüs hastalığıdır. Yani çocuklarda görülen sarılık, Hepatit A olarak anlaşılmaktadır. Bu zaman zaman karaciğer yetmezliğine kadar giden ileri durumlara yol açabiliyor. Bize, Hepatit A'ya bağlı karaciğer yetmezliği ile son 5 yılda 57 vaka geldi. Bu vakalardan 32'sine karaciğer nakli yapıldı. ve 23 tanesine de plazmaferez (plazma değişim tedavisi) gibi pahalı tedaviler uygulandı. Karaciğer nakli yapılmasına rağmen 57 hastanın 15'i vefat etti. Bu hastaların hepsi 1 yaşın üzerindeydi" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın Hepatit A virüsüne karşı 18 aylık çocuklara yönelik aşı uygulamasına başladığını ifade eden Yakıncı, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı Hepatit A virüsünün önemine dikkat ederek, 2012 yılından itibaren Hepatit A aşısı uygulamasına başladı. Ama şöyle bir durum var; o anda 18 aylık olan çocuklara bu aşı uygulandı. Ama 18 aydan büyük olan hastalara uygulanmadı. Yani yeni gelecek nesle uygulanmaya devam edecek. Her çocuk 18 aylık olunca bu aşı yapılacak. Ama daha büyük olan çocuklara uygulanmadı ve şu anda risk devam ediyor. Yani 15 yıl daha Hepatit A virüsüne bağlı karaciğer yetmezliği hastalığı riski devam edecek. Bu noktada Hepatit A aşı programında daha büyük çocukları da kapsayacak aşılanma yapılması gerekiyor." - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Cengiz Yakıncı Turgut Özal Türkiye Yaşam Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

ABD'de satılık köy! Tamamı için 213 milyon lira talep ediliyor

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title