Haberler

Diyarbakır'da İçme Suyu Tüketimi Su Tüketimi İki Katına Çıktı

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan su tüketimine dikkat çekerek, dünyada kişi başına düşen su miktarının günlük ortalama 150 litre, Diyarbakır’da ise 280 litre olduğunu söyledi.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan su tüketimine dikkat çekerek, dünyada kişi başına düşen su miktarının günlük ortalama 150 litre, Diyarbakır'da ise 280 litre olduğunu söyledi. Sarı, "2025 yılına kullanmamız gereken suyu maalesef bugün tüketiyoruz" dedi.

Yaz aylarının da gelmesiyle birlikte kentte kullanılan suyun tüketiminde iki kat bir artış yaşanıyor. DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün 24 saat çalıştırdığı İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Gözeli'den elde edilen günlük toplam 280 bin litre su kente yetemez hale gelmeye başladı. Dünyada kişi başına düşen su miktarı günlük ortalama 150 litre iken, bu oran Diyarbakır'da 280 litreye ulaştığını aktaran DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, bugün itibariyle modern İçme Suyu Arıtma Tesisi'ne sahip olduklarını, bu sayede Türkiye'nin en temiz ve kaliteli suyunu üretebildiklerini söyledi. DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün geleceği planlayarak hareket ettiğini belirten Sarı, "Ancak tüm tedbir ve öngörülü çalışmalara rağmen kentimiz bugünlerde ciddi bir su sorunu ile karşı karşıyadır. 2025 yılına kullanmamız gereken suyu maalesef bugün tüketiyoruz" diye konuştu.

"SU TÜKETİMİ İKİ KATINA ÇIKTI"

Yaz aylarının etkisiyle birlikte kentteki su tüketiminin iki katına çıktığına dikkat çeken Sarı, "İçme Suyu Arıtma Tesisimizden ve Gözeli Su kaynağımızdan günlük su üretimi 280 bin litreye çıkmış olmasına rağmen kentin su ihtiyacında yer yer sıkıntı yaşamaktayız. Oysaki suyumuz doğru kullandığımızda oluşacak su ihtiyacı kişi başına günlük 150 litredir. Bilinçsizce su tüketmek, komşularımızın da haklarını suistimal etmektir. Bugün evlerimizin balkonları, merdivenlerimiz, bahçelerimiz bile suyla yıkanıyor. Musluklarımız gereksiz yere açık bırakılıyor. Gelecekte susuz kalmamak için bugünden suyumuzu daha bilinçli ve tasarruflu kullanmalıyız" diye konuştu.

"SUYU ABONELİ KULLANALIM"

Kent sakinlerini abonesiz su kullanımına karşı da uyaran Sarı, DİSKİ Genel Müdürlüğü'nün gelecek yatırımlarını faturalar yoluyla elde edilen meblağlar sayesinde yapabildiklerini bu nedenle suyun aboneli kullanımının ve faturaların zamanında yatırılmasının önemine dikkat çekti. Sarı, son olarak 6360 Sayılı Büyükşehirler Yasası'yla birlikte sorumluluk alanlarının genişlediği hatırlatarak, 1 Nisan itibariyle merkez ilçelerinin yanında çevre ilçe ve köylere de hizmet etmeye başladıklarını söyledi. Bu hizmetin maliyetinin büyüklüğüne dikkat çeken Sarı, tüm yurttaşların kurumlarına sahip çıkması gerektiğini belirterek, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi yönünde çağrı yaptı. Sarı, "Lütfen suyumuzu bilinçli kullanalım. Suyumuza sahip çıkmak kentimize ve geleceğimize sahip çıkmaktır" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Yaşar Sarı Diyarbakır Türkiye Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title