Haberler

Yaş'tan Jandarmaya Yeni Komutan Çıktı

Cumhurbaşkanı Gül, Yüksek Askerî Şûra kararlarını onayladı.

Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) alınan terfi, temdit ve emeklilik kararları tamamlanarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. En önemli karar Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün, bu rütbede 4 yılını tamamladığı için teamüllere uygun şekilde emekliye ayrılması oldu. Yörük'ün yerine Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay getirildi.

Böylece Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, önümüzdeki yıl Şura'da Genelkurmay Başkanlığı potasına tek isim olarak girecek. YAŞ öncesi kulislerde Yörük'ün görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği, bu durumda Akar'la birlikte 2015'te Genelkurmay Başkanlığı potasına gireceği konuşuluyordu. Şura'nın ağustos ayı olağan toplantısında ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumları görüşülerek karara bağlandı.

Buna göre, 30 Ağustos 2014'den geçerli olmak üzere 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2014'ten itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2014'ten itibaren emekli olacak.

Ege Ordu Komutanlığına 2. Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanlığına EDOK Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak atandı. Orgeneralliğe atanan 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep Harp Akademileri Komutanı, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Adem Huduti ise 2. Ordu Komutanı oldu. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal da Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığına getirildi.

HAVA KUVVETLERİNİN YAPISINDA DEĞİŞİKLİK

Şura'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın yapısında da değişikliğe gidildi. Gönderdeki bayrağın nizamiyeye giren bir kişi tarafından indirilmesi kriziyle gündeme gelen Diyarbakır'daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı lağvedildi. Bu komutanlık Eskişehir'deki 1. Hava Kuvvet Komutanlığı ile birlikte Hava Muharip Kuvvetler Komutanlığı'na dönüştürüldü. Bu komutanlığın başına ise Korgenerallikten Orgeneralliğe yükseltilen ve hali hazırda 1. Hava Kuvvet Komutanlığı'nı yürüten Abidin Ünal atandı. Diyarbakır'daki 2. Hava Kuvveti Komutanlığının başında bulunan Korgeneral Nejat Bilgin ise emekli edildi.

Buket Güven ANKARA

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr / Güncel

Servet Yörük Abdullah Gül Ordu Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title