Haberler

    Yanardağ Patlamasında Yok Olan Pompeii Şehrinin Son Anlarını Canlandıran Animasyon

    MS 79 yılında Vezüv Yanardağı'nda gerçekleşen patlama sonucunda küller altında kalan Pompeii şehrinin son anları animasyonla yeniden canlandırıldı. Şehrin son 48 saatini gösteren animasyon, felaketin gerçek olduğu düşünüldüğünde oldukça etkileyici olabiliyor.

    Antik Roma'nın en büyük kentlerinden biri olan Pompeii, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu lavlar altında kalan ve yerle bir olup tarih sahnesine gömülen bir antik şehir. 1599 yılında yeniden keşfedilen şehir, o zamandan bu zamana kadar her süreçte ilgi çeken bir hikâyeye sahip. Hamamlar, freskler, duvar yazıları, amfi tiyatro, su kemeri dâhil olmak üzere elde edilen tüm bulgular, antik Roma ile ilgili pek çok bilgiyi gün yüzüne çıkarıyor.

    2009 yılında Melbourne Müzesi'nde sergilenen bir çalışma, bu bilgiler ışığında oluşturulmuş bir animasyonu içeriyordu. ' Pompeii'de Bir Gün' isimli çalışma ile 330.000 ziyaretçi, Pompeii felaketini gerçekçi bir şekilde deneyimlemişti. Serginin bir parçası olarak gösterilen animasyonu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

    Şimdiki Napoli şehrinde bulunan antik kent, tüm şehrin 5'te 3'ünün ortaya çıkarılmasıyla ortaya çıkıyor. Yüzyıllarca küller altında korunan şehir, ortaya çıkarılıyor ve şehre ait bina sütunları, lavlardan etkilenerek taşlaşan insan suretleri gibi bulguların bazıları Pompeii Antik Kenti'nde bazıları ise Napoli Arkeoloji Müzesi'nde yukarıdaki animasyonda olduğu gibi dijital sunumlarla desteklenerek sergileniyor.

    Pompeii şehriyle ilgili önemli bir bulgu da felaket yaşandığında 18 yaşında olan ve Napoli Körfezi'ndeki bir donanmada görev alan Pliny'nin mektupları. Pliny, arkadaşı Tacitus'a Pompei'yi yok eden, ailesinin çoğunun ölümüne neden olan patlamayı mektupta şu şekilde anlatıyor:

    "Kadınların çığlıklarını, çocukların ağlamalarını, adamların bağırmalarını duyabilirdin. Bazısı ebeveynlerini çağırıyor; kimisi çocuklarını, eşlerini çağırıyor ve seslerinden onları tanımaya çalışıyordu. İnsanlar, kendilerinin ve akrabalarının kaderine ağlıyor ve bazıları da ölüm vahşeti içinde dua ediyorlardı. Birçok insan, 'tanrıların yardımı' için yalvarıyordu fakat çok daha fazlası, 'tanrıların hiçbirinin kalmadığını' ve Dünya'nın sonunun olmayan bir karanlığa gömüldüğünü düşünüyordu."

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    Pompeii Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title