Haberler

Veteriner Hekimlerin Sorunları Tartışıldı

Kafkas Üniversitesi'nde (KAÜ) düzenlenen "Dünya Veteriner Hekimler Günü" konulu panelde, veteriner hekimlerin sorunlarının giderilmesi için Veteriner Hekimlik Bakanlığı'nın kurulmasının gerekli olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Necdet Leloğlu Salonu'nda düzenlenen panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Abdullah Doğan yaptı. "Ülkemizde Veteriner Hekimliğin Tarihçesi ve Kurtuluş Savaşı'nda Veteriner Hekimler" konusunda bilgi veren Prof. Dr, Şahin Aslan, veteriner hekimlerin tarihlerinin yazılmadığına dikkat çekerek, veteriner hekimlerin özellikle Kurtuluş Savaşı sırasında çok önemli görevler üstlendiğini söyledi. O dönemde 253 kayıtlı veteriner hekimin 88'inin İstiklal madalyası aldığını da hatırlatan Şahin, "Bu veteriner hekimlerinin nerede ordu varsa oraya giderek hayvan hastanesi kurmuşlardır. Ecza depolarıyla birlikte nal imalatı yapılmış. Geri hizmetlerde ihtiyaç belirlemede görev alan hekimlerimiz savaş ortamında nasıl hizmet verilmesi gerektiğini ortaya koymayı başarmışlardır." dedi.

Doç. Dr. Hakan Kocamış da, "Avrupa ve Amerika'daki Veteriner Hekimlerin Genel Durumu" konusunda söz aldı. "Veteriner hekimlik hem insan hem de hayvan sağlığının korunması için seçilen tek meslektir" diyen Kocamış, "Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerde 2006 yılı itibariyle 175 bin veteriner hekim bulunurken, bu rakam Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 86 bindir. AB'nde bir hekim 4-6 bin Euro maaş alırken, ABD'de 5-7 bin doları buluyor. Avrupa'daki veteriner hekimlerin yüzde 70'i serbest çalışırken büyük çoğunluğu da küçük hayvan kliniklerinde görev alıyor. Avrupa'da klinik açmak çok pahalı. O nedenle de bir çok veteriner hekim bir araya gelerek klinik açabiliyorlar. O halde bizim ne yapmamız lazım? Stratejik plan yapmalıyız ve Uluslararası mesleki kuruluşlarla bağlantılı olmamız gerek" diye konuştu.

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Engin Kılıç ise "Türkiye ve Kars'taki Veteriner Hekimlerin Mevcut Durumu" konulu bir konuşma yaptı. Kılıç, veteriner hekimlerin emeğinin karşılığının alamadığından yakınarak, "Bir çok hastalık riskleriyle de karşı karşıyalar. Önemli hastalıklar olmadığı sürece hatırlanmıyorlar. Ücretler her geçen gün biraz daha kırpılıyor. Ülkemizde 4 bin veteriner hekim işsiz dolaşıyor. Bir veteriner hekim bin 50 ytl maaş alıyor. 2000 yılında 17 bin 737 olan sayımıza her yıl bin meslektaşımız daha ekleniyor. Bugün sayımız 25 bine ulaştı. 1987 yılından beri kadrolu veteriner hekim istihdam edilmedi. 2006 yılında kuş gribiyle birlikte tanındık ve 550 veteriner hekim istihdam edildi. Bunlardan da Kars'a 20, Iğdır'a 8 ve Ardahan'ı 2 veteriner hekim atandı. İstihdam alanı geniş mesleğin erbabıyız ama mesleğe ÖSS'de ilgi çok az. 1980 sonuna kadar 7 olan Veteriner Fakültesi 19'a çıktı. Oysa Avrupa ülkelerinde toplam 55 tane Veteriner Fakültesi var" şeklinde konuştu.

VHO hakkında da bilgi veren Kılıç, odanın Türk Veteriner Hekimler Birliği'ne bağlı 44 bölge Odası'ndan biri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"250 üyesi bulunan VHO'nun çoğunluğunu KAÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri oluşturuyor. Serbest veteriner hekimlerden istenilen seviyede üyemiz yoktur. Bugünkü panelimize de serbest veteriner hekimler iştirak etmeyerek kendi sorunlarına kayıtsız kaldılar. Kars'ta 124 hekim klinik açtı, bunların da 43'ü kapandı. 81'i de Kars-Ardahan-Iğdır bölgesinde hizmet sunuyor. Yetiştiricilerin yeterince bilinçli olmaması, hayvan piyasasının istikrarlı olmayışı, kıtlık senelerinde hayvan fiyatlarının düşmesi meslektaşlarımızın gelirlerini de oldukça düşürdü. Veteriner hekimlerimiz bunca yokluk arasında bir de eczanelerde hayvan ilaçlarının satılmasıyla kendileri de ilaç satmaya başlamışlardır. Oysa veteriner hekimin işi ilaç satmak değil, hekimlik yapmaktır. Özellikle sınır illerimizde seyyar satıcıların el arabalarında satılan ilaçlar köy bakkallarında bile satışa sunulmuştur. Bu acı bir gerçektir ama ne yazık ki bu acılarla görevlerimizi yapmaktayız."

Kılıç, ayrıca, tüm bu sorunların giderilmesi için önemli bir talepte bulundu ve "Veteriner Hekimlik Bakanlığı'nın kurulması gerek. Tek çıkış yolumuz bu. Buradan siyasilere sesleniyorum. Lütfen sesimizi duyun" dedi.

Son olarak "Hayvan Refahı" konusunda görüşlerini açıklayan Doç. Dr. Mustafa Saatçi, sokak hayvanları için 2005 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 86 milyon dolar harcandığını bu nedenle de son yılların ilgi çekici konusu olan hayvan refahı ve hayvanlara olan sorumluluğun üzerinde durulması gerektiğini savundu.

Panele; Vali Mehmet Ufuk Erden, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, öğretim görevlileri ve Veteriner Fakültesi öğrencileri katıldı.

(BA-İRT-Y)

01.05.2007 19:28 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title