Haberler

Van'da yılda 245 ton üretimin yapıldığı tesiste alabalık sağımı

Güncelleme:

VAN'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yukarı Kaymaz Mahallesi'ndeki alabalık tesisinde alabalık üretimi için sağım işlemine başlandı.

VAN'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yukarı Kaymaz Mahallesi'ndeki alabalık tesisinde alabalık üretimi için sağım işlemine başlandı. 30 yıldır hizmet verilen balık çiftliğinde, yılda 245 ton alabalık üretimi gerçekleştirilirken, kent genelindeki 2019'da 37 alabalık tesisinde 2 bin 600 ton alabalık üretimi yapıldı. Balık çiftliği çalışanı Rıdvan Yılmaz, sağım yapıldıktan sonra yumurtaların 40 gün depolarda bekletildiğini, elde edilen yavruların da büyük emekler harcanarak yetiştirildiğini söyledi.

Van ve ilçelerinde bulunan 37 Alabalık tesisinde 2019'da 2 bin 600 ton alabalık üretimi yapıldı. Bu tesislerin 21'inde 21 milyon yavru alabalık yetiştirildi. Gürpınar ilçesine bağlı Yukarı Kaymaz Mahallesi'nde organik üretim yapan Şifa Alabalık tesisinde ise bugünlerde yoğun bir mesai var. 30 yıldır üretim yapılan alabalık çiftliğinde sağılan yumurtalar, elverişli ortamlarda döllendiriliyor ve yavru üretimi yapılıyor.

40 GÜN İÇİNDE YUMURTADAN YAVRU BALIKLAR ÇIKIYOR

Sağım dönemi gelmiş olan anaç balıklardan önce dişi balıkların yumurtaları daha sonra erkek anaçların spermaları sağılıyor. Dişi balıklardan sağılan yumurtalar ile erkek balıkların spermaları karıştırılıp, 7-15 dakika döllenmesini beklendikten sonra yumurtalar yıkayıp özel kuluçka dolaplarına konulur. Dolaplarda 40 gün bekletilen yumurtalardan yavrular çıkmaya başlıyor. Alabalık yavruları, büyütme havuzlarında ise 125-150 gün içerisinde parmak boya ulaşıyor. Sonrasında 7 ay içerisinde 200-250 gram porsiyonluk alabalık olarak sofralara sunuyor. Alabalık, doymamış yağ asitleri bakımından zengin ve biyolojik değerli yüksek bir besin kaynağı.

'YILDA 245 TON ALABALIK ÜRETİMİ YAPIYORUZ?

Alabalık çiftliğinde gökkuşağı alabalıkların üretiminin yapıldığını anlatan Rıdvan Yılmaz, "Alabalık tesisinde 9 yıldır çalışıyorum. Burası 30 yıldır halkımıza hizmet veriyor. Burada restoranımız da mevcut. Şu anda da sağım dönemi olduğu için anaçlarımızı sağıyoruz. Anaçlardan yumurta alıyoruz ve dolaplara yerleştirip, yaklaşık 40 günde yumurtadan çıkma süresidir. Kendi üretimimizi yaptığımız için dışarıdan yavru almıyoruz. Bütün yavrularımızı kendimiz üretiyoruz. Burada yılda 245 ton balık üretimi yapılıyor. Zaman zaman bu kapasitenin üzerine de çıkıyoruz. Devlet bu konuda destek veriyor. Şu anda 29 havuzumuz mevcut. 4 bin metrekare üzerinde de bir gölet var. Üretimi kendimizi yaptığımız için Doğu Anadolu Bölgesi'ne balık gönderebiliyoruz. Van'ın yanı sıra Ağrı ve Hakkari'ye de balık gönderiyoruz. Kış sezonunda balıklar tat olarak daha lezzetli oluyor. Kilosunu da 30 liradan satıyoruz" dedi.

VAN'DA 2019'DA 2 BİN 600 TON BALIK ÜRETİMİ

İl Tarım Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammed Demir ise, kent genelinde 37 alabalık tesisinin bulunduğunu ve bu tesislerin yaklaşık 3 bin 700 ton kapasiteli olduğunu belirterek, "Ancak bunlar yüzde 75-80 kapasiteyle çalıştıkları için 2019 yılını baz alırsak 2 bin 600 ton alabalık üretimimiz mevcut. Bu 37 işletmenin 21 işletmesinde yavru balık yetiştiriciliği yapılmakta olup, yılda yaklaşık 21 milyon yavru balık yetiştirilmektedir. Bu 21 işletmenin 7 tanesi kendi yavrusunu ürettiği gibi dışarıya da yavru satabilmektedir. Geriye kalan 14 işletme ise sadece kendi ihtiyacı olan yavru üretmektedir" diye konuştu.


- Van
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rıdvan Yılmaz Kaymaz Haberler

Bakmadan Geçme

Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title