Haberler

VAN'A GELEN İRANLILAR, EN UZUN GECE 'ŞEB-İ YELDA'YI KUTLADI

Güncelleme:

VAN'a gelen İranlı turistler, ülkelerinde 'Şeb-i Yelda' denilen yılın en uzun gecesi 21 Aralık'ı, kaldıkları otelde kutladı. Otel sahibinin sürprizler hazırladığı İranlılar, Şeb-i Yelda' nedeniyle Farsça ve Azerice çalınan müzik eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar eğlendi.

İran takvimine göre, sonbaharın sona erdiği ve kışın başladığı 'Azer' ayını 'Dey' ayına bağlayan 21 Aralık gecesi, ülkede Şeb-i Yelda adıyla kutlanıyor. Şeb-i Yelda ülkede, aile üyelerinin bir araya geldiği, sıcak ilişkilerin kurulduğu ve samimiyet ortamının geliştiği bir gelenek olarak devam ettiriliyor. Van'a gelen İranlılar da, konakladıkları otelde Şeb-i Yelda'yı kutladı. Otel sahibi Yunus Yüksel'in, gece için hazırladığı ve gecenin olmazsa olmazı olan nar, karpuz, İran tatlı hurması gibi meyve, çerez ile İran'a özgü pasta çeşitleri ikram edildi.

İran'lı turistler, bol bol hatıra fotoğraf çekip, daha sonra çalınan Farsça ve Azerice müzik eşliğinde eğlendi. Gecenin geç saatlerine kadar eğlenen İranlılar, ülkelerinde halkın, yılın en uzun gecesi Şeb-i Yelda'nın insani ilişkilerin artmasına vesile olacak bir gelenek haline getirildiğini, bunun geçmişle bugünü birbirine bağlama konusunda önemli role sahip olduğunu anlattı.

GELENEK, ÖRF, ADET OLARAK KUTLANIYOR

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı ve otel sahibi Yunus Yüksel ise, Şeb-i Yelda'nın Farsça en uzun gece anlamına geldiğini belirterek,Bu gece bütün gecelerden bir dakika daha fazla ve en uzun gecenin son günü olduğu için İran'da gelenek, görenek, örf adet olarak kutlanır. Biz de bu kutlamayı bu tesisimizde düzenini kurarak kutladık. Kendi ülkelerinde nasıl kutlamayı yapıyorlarsa burada da aynı şeyi yaptırdık. Şeb-i Yelda için en önemli şey olmazsa olmazı olan karpuz ve nar. İran geleneğine göre herkes ailenin en büyüğünün evinde toplanır ve orada yiyecekler koyarlar. Çerezler, meyveler bunun içinde karpuz ve nar da var. Bunları bıraktıkları zaman geceyi sohbet ederek güzel bir şekilde geçirirler. Biz de Van'a gelen İranlı misafirlerimiz için otelimizde böyle bir sürpriz yaptık dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aralık İran Van Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title