Haberler

Vali Çınar'dan Ahıskalılara Bayram Ziyareti

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Ahıska Türklerini ziyaret eden Bitlis Valisi Ahmet Çınar, "Ahıskalılar anavatanlarında olmaktan çok mutlular.

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Ahıska Türklerini ziyaret eden Bitlis Valisi Ahmet Çınar, "Ahıskalılar anavatanlarında olmaktan çok mutlular. Müslüman topraklarında, ezanların okunduğu, minarelerin gölgesinde bulunmaktan son derece mutlular" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleşen Ahıska Türklerini ziyaret eden Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Ahıska Türklerinin bayramını kutladı. Ahıskalılar tarafından sıcak bir ilgiyle karşılanan Vali Çınar, Ahıskalı vatandaşlar ile bir süre sohbet ederek kendisine ikram edilen yöresel yiyeceklerden de tattı.

Ziyareti sonrasında gazetecilere açıklama yapan Vali Çınar, anavatanlarına yerleşen Ahıskalıları oldukça mutlu gördüğünü ifade ederek, "Ahıskalı 72 aileyi devletimizin tasarrufunda Ahlat'a getirmiştik. Bugün 40'ıncı günleri doldu. Hem bayramlaşma yapıp hem de genel durumlarını değerlendirme fırsatımız oldu. Genel durumları çok iyi. Onları çok mutlu ve memnun gördük. Ata yurtlarında, ana yurtlarında, Anadolu'nun asli halklarından olarak buraya yerleşmiş olmalarından dolayı onları çok mutlu gördük. Müslüman topraklarında, ezanların okunduğu, minarelerin gölgesinde bulunmaktan son derece mutlular. Bizde bundan mutlu olduk. Tabi yerleşik ailelerin her zaman ufak tefek sorunları olur ama yeni gelmiş olmalarından kaynaklı bir takım çok ufak sıkıntılar var. Bu hayatı olumsuz etkileyecek şekilde değil ama çözülmesi de gereklidir. Burada bunları bir sohbet halinde dinledik. İnşallah gereğini de yapacağız. Onlar bizlerden bizde onlardan çok memnunuz. Ahlat'ı da sevdiler. Halk ile de artık iletişim ve dostluk gelişiyor. Buranın zaten asli unsurlarıdır. Biz böyle kabul ediyoruz. Gerçekte de böyledir. Kültürleriyle, dinleriyle, inançlarıyla, yaşam biçimleriyle Ahıskalılar çalışkan bir toplum. Ukrayna'dan da biliyorum. Burada da boş durmak istemiyorlar. Hemen bir takım bu yönde talepleri var. İş yapma noktasında. Biz her şeyi Devlet olarak Allah'ın izniyle yoluna koyacağız. Devletin burada ki yetkilileri İlçe Kaymakamımız, Belediye Başkanımız el birliğiyle sorunları büyük oranda çözdük. Ama dahada güzelleştireceğiz" dedi.

Ahıskalı Muhammed İlyasoğlu, "Buraya 72 aile geldik. Bizi çok iyi karşıladılar. Allah razı olsun. Biz çok memnunuz. 72 yıl sürgünde olduğumuzu inşallah yarısını unuttuk. Ramazan ayında sağolsunlar çadırlar kurdular ve bize yardım ettiler. Çok teşekkürler. Bu iyilikleri hiç unutmayız. Allah Razı olsun. Her gün ziyaret ediyorlar. Çok güzel yere geldik. Buranın havası da, toprağı da, insanı da çok güzel. Türk halkından Allah Razı olsun. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan, Başbakanımızdan, Allah razı olsun. Geride kalanları da getirse daha da çok birleşsek. Biz çok memnunuz" dedi.

Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, "Sayın valimiz her meselede olduğu gibi ilçemize teşrif buyurarak yakından takip ediyorlar. Teşekkür ediyorum. Ahlat'ta Ahıskalıların bulunması çok tesadüfi bir durum değildir. Anadolu'ya Türklerin yerleştiği ilk merkez olması itibariyle Ahlat tüm milli mirasımızın da bulunduğu bir alandır. özellikle Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın, Ahlat'a Ahıskalıların yerleştirilmesinin altında ki sebeplerden biride burada yabancılık hissetmemeleridir. Buradan biri olmalarıdır. onlarda geldikleri gün itibariyle gerek Devletimizin ilgi ve alakasını gerekse Ahlatlının sıcak ilgisini gördüler. Artık burada yabancı değiller. Burada göçmen değiller. Göçlerinin son bulduğu, inşallah bir daha da göç yaşamayacakları bu Kubbet-ül İslam Ahlat'ta yer edinmeleri hem biz Ahlatlıları hem de Ahıskalıları mutlu etmiştir. Cenab-ı Hak bu kardeşlerimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Orada kalan kardeşlerimizin de bir an önce burada ki akrabalarına kavuşmalarını Rabbim hepimize nasip etsin. Bu hususta da elimizden gelen tüm gayretleri başta sayın valimiz olmak üzerimize düşen görevi yapmaya devam ederek sağlayacağız" dedi.

Ahıskalı vatandaşların temsilciliği yapan Mansur Baytaroğlu ise, "Allah razı olsun valimizden, başkanımızdan. Civar ilçelerden de bayramımızı kutlamaya geldiler. Vali beyimiz geldi. Bayramlaştı, bayramın nasıl geçtiğini sordu. İhtiyaçlarımızı sorarak, bizlerle sohbet etti. Önemli olan zaten gelip de bizlerle bayramlaşmaktı. Hepsinden Allah razı olsun" dedi.

Vali Çınar'a ziyaretinde, Vali Yardımcısı Kamil Güzel, Bitlis İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı A. Zafer Bayram ve Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy da eşlik etti. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Zafer Bayram Bitlis Ahlat Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title