Haberler

Vadideki Gümüşhane Çıktı

Gümüşhane'nin eski Milletvekillerinden, eğitimci, yazar Sabri Özcan San'ın vefatından önce hazırladığı kitap 17 yıl sonra Gümüşhane Valiliği yayını olarak raflardaki yerini aldı.

Gümüşhane'nin eski Milletvekillerinden, eğitimci, yazar Sabri Özcan San'ın vefatından önce hazırladığı kitap 17 yıl sonra Gümüşhane Valiliği yayını olarak raflardaki yerini aldı.

Cumhuriyetin ve Gümüşhane'nin Harşit vadisindeki kuruluşuna tanıklık eden San'ın 80'li yaşlarında yaklaşık 5 yıl boyunca emek verdiği ve bugüne kadar yayımlanamayan "Vadideki Gümüşhane" adlı kitabı Vali Dr. Yusuf Mayda'nın talimatıyla Gümüşhane Valiliğinin 19.yayını olarak bastırıldı.

İlk etapta bin adet bastırılan ve ülke genelindeki tüm İl Halk Kütüphaneleri ve Üniversitelerin kitaplık ve dokümantasyon bölümlerine gönderilen kitap 334 sayfadan oluşuyor. Gümüşhane'nin Harşit Vadisinde ki yerleşimiyle ilgili kuruluşu, gelişmesi ve 1996 yılındaki durumu hakkında bilgi veren kitabın editörlüğünü ise Ali Ülkü Özener yaptı.

Gümüşhaneli genç kuşaklar için kaynak olma özelliği taşıyan ve 12 bölümden oluşan kitapta şehir merkezine ait bugüne kadar günyüzüne çıkmamış fotoğraflar yer alırken, şehrin kültürel ve sosyal yaşamına dair önemli notlar bulunuyor. Gümüşhane'nin elektrikle ilk buluşmasından, ilk hastane, cezaevi yapımına varana kadar çok sayıda bilginin yer aldığı kitapta ayrıca Daltaban semti ve Atatürk Caddesiyle ilgili oldukça detaylı bilgilerde yer alıyor.

Şehrin Valileri, Belediye Başkanları, Milletvekilleri, akademisyenleri, sanatçıları ve gazetecilerinin de bilgilerine yer verilen kitap aynı zamanda dönemin bir antolojisi olma özelliği taşıyor.

Kitabın önsözünü kaleme alan Vali Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane'nin tabiatının bahşettiği doğal güzellikler ve coğrafyasıyla asırlar boyunca önemli bir yerleşim yeri olma hüviyetini hep muhafaza ettiğini belirterek, Sabri Özcan San'ın bu kitabında şehirde yaşanan hayatı ve onlarca zarif hatırayı anlattığını söyledi.

"Vadideki Gümüşhane" kitabının Gümüşhane'nin kültürünü gelecek nesillere aktarılmasında katkı sağlayacağını dile getiren Vali Mayda, yarım kalan eserin tamamlanmasına destek veren San ailesine de teşekkür etti.

Kitabın editörü Ali Ülkü Özener ise Sabri Özcan San'ın 8.eseri olan "Vadideki Gümüşhane" adlı kitabının tuttuğu günlüklerin ve biriktirdiği belgelerin değerlendirmesi sonucunda ortaya çıktığını ve "Belgesel" tadında bir yayın olduğunu söyledi.

1912 yılında Gümüşhane'de doğan, 10 ve 13.dönem Gümüşhane Milletvekilliği yapan Sabri Özcan San, Aşık Hicrani, Rusların Gümüşhane İlini İşgali, Gümüşhane Kültür Araştırmaları ve Yöre Ağızları, Gümüşhaneli Eski Şairler ve Türküler, Trabzon Salnamelerinde Gümüşhane Sancağı, Siyaset Dünyamızdan, Ölümünün 60. Yıldönümü Nedeniyle Cenap Şehabettin'in Avrupa Mektupları ve Vadideki Gümüşhane gibi çok değerli eserleri Gümüşhane kültürüne kazandırmış ve 1997 yılında vefat etmişti. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gümüşhane Valiliği Sabri Özcan San Yusuf Mayda Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title