Haberler

Uzman diyetisyen Aslan'dan korona geçirenlere 'oruç' önerisi

Güncelleme:

Uzman diyetisyen Aslan'dan korona geçirenlere 'oruç' önerisi

DİYARBAKIR - Uzman diyetisyen Fatih Aslan, korona virüsü hafif atlatan vatandaşların oruç tutabileceklerini söyledi.

Dicle Üniversitesinde Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatih Aslan, Ramazan ayının başladığı bu günlerde vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ramazan ayında su içmenin önemine dikkat çeken Aslan, suyun az tüketilmesi halinde çeşitli sağlık sorunlarının oluşabileceğini ifade etti. İftardan sahura kadar geçen süre içerisinde minimum 11-12 bardak su içilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, hayvansal ürünlerin yanı sıra, tok tutucu özelliği olan baklagillerin de sahurda tüketilebileceğini kaydetti. Aslan, korona virüsü hafif atlatan hastaların oruç tutabileceklerini, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, metaboliik sendromu olanların gebe ve bebek emziren kadınların, büyüme çağında olan çocukların Ramazan ayında oruç tutmasını pek önermediklerini belirtti.

"Sahura mutlaka kalkınmalı"

Oruç tutan vatandaşların mutlaka sahura kalkması gerektiğini ifade eden Aslan, sahurda çok ağır yemekler yerine biraz daha hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Peynir, yumurta, süt, yoğurt gibi gıdaları öneren Aslan, 'Ya da hafif bir çorba, zeytin yağlı sebze yemekleri de olabilir. Bunlar bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Tok tutucu özelliği vardır. Özellikle hayvansal ürünler için söylüyorum. Bunlar haricinde çok yağlı yemeklerin tüketilmesini istemiyoruz. Kan şekerini aşırı yükselten gıdaların tüketilmesini istemiyoruz. Bol proteinli hayvansal ürünlerden besleneceğiz. 16-17 saatlik açlık olduğu için kimisi bu açlığa fazla dayanamıyor. Bazen de kuru fasulye, nohut, mercimek hafif de olsa yapılabilir. Bunların da tok tutma özelliği vardır. İftarda ise yine et yemekleri, sebze yemekleri tüketilebilir. Tabi ki yine yoğurdumuz, ayranımız olacak. Kafeinli içecekleri istemiyoruz. Fazla tüketildiği zaman, birden tüketildiği zaman sonrasında reflü, hazımsızlık, baş ağrısı yapabiliyor. Yetişkin bir insan günlük kilogram başına 30 cc su tüketmesi lazım. İdeal 70 kilo da bir insan yaklaşık 2.1 litre su tüketmesi lazım. Yaklaşık 11-12 bardak şeklinde su içmesi lazım. Bunun 5-6 bardağını iftarda, 5-6 su bardağını da sahurda tüketmesi lazım. İftardan sonra belirli aralıklar tüketilmesi lazım. Birden içmesini istemiyoruz. Eğer kabızlık şikayetleri oluyorsa muhakkak kuru baklagiller tüketmesi lazım" dedi.

"Korona virüs hastalarımız şikayetlerine bağlı olarak doktor tavsiyesiyle oruç alabilirler"

İftardan sonra şekerli, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tüketilebileceğini aktaran Aslan, "Muhallebi, sütlaç, güllaç tarzında tatlılar yenilebilir. ya da meyve yenilebilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, metabolik sendromu olanlar, gebe ve emziren annelerimiz, büyüme çağında olan çocuklarımız Ramazan ayında oruç tutmasını pek önermiyoruz. Tabi ki doktor onayı alacak şekilde tutabilirler. Ama tutarlarsa özellikle kalp rahatsızlıkları, tansiyon hastalıkları olanlar için söylüyorum tuzsuz, ya da günlük 1-2 gram tuz olacak şekilde tüketilebilir. Yediği gıdalar hangisi olursa yarım yağlı olacak. Hayvansal yağlardan uzak duracak. Bunlar kuyruk yağı, iç yağı, tereyağı, margarin olmayacak yemeklerinde. Zeytin yağı ya da ay çiçek yağı olmasını istiyoruz. Korona virüs hastalarımız şikayetlerine bağlı olarak doktor tavsiyesiyle oruç alabilirler. Evde hafif atlatıyorsa, tat, koku kaybı yoksa, iştahsızlığı fazla yoksa sahuruna kalkar, iftarını yapar. Bunları belirli aralıklarla yapar. Bir gün önceden baş ağrısı, mide bulantısı, şekerde düşmeler, tansiyon yükselmeleri, kan değerlerinde ciddi değişikler olursa önermiyoruz. Korona virüsü hafif derecede atlatanlar tutabilir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Koronavirüs Fatih Aslan Diyetisyen Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title