Haberler

Uzman Çavuş, Kayıtlardaki Kod Adın Kendisine Ait Olduğunu Söyledi

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayet davasında bir süre önce tutuklanan uzman çavuş Burhanettin Kıyak, resmi belgelerde 'Yavuz' ve 'Yavuz Güneş' kod adları ile ismi geçen ve tanıkların da ismen bildikler...

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayet davasında bir süre önce tutuklanan uzman çavuş Burhanettin Kıyak, resmi belgelerde 'Yavuz' ve ' Yavuz Güneş' kod adları ile ismi geçen ve tanıkların da ismen bildikler kişinin kendisi olduğunu söyledi. Kıyık, kod adını can güvenliği nedeniyle kullandığını söyledi.

Kayseri eski İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ile korucubaşı Kamil Atak'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 8 sanık hakkında, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 1993-95 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davaya Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada, Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve aynı dosyanın sanıklarından Burhanettin Kıyat, Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Abdülhakim Güven'in yargılandığı 5 kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiği davayla birleştirilmişti. Birleşmenin ardından Şırnak bölgesinde işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki birleştirilen davada yargılanan ve Ankara'da yakalanan 'Yavuz' kod adlı Uzman Çavuş Burhanettin Kıyat ile ilgili deliller okundu.

Kıyak, 1992 yılında nokta tayinle Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı Komando Bölüğü'ne uçaksavar nişancısı olarak atandığını belirterek, o dönemde Cizre'da sorgu mangası ya da ekibinin olup olmadığından haberi olmadığını söyledi. Mahkeme başkanı, 1993 yılında Cizre'de karakol komutanlığı yapan ve dosyanın tanıkları arasında yer alan emekli Astsubay Ahmet Öznalbant'ın ifadelerini hatırlatması ve "Yavuz" kod adlı birini tanıyıp tanımadığı ile ilgili sorusu üzerine Kıyak, şöyle konuştu:

"Öznalbant'ı tanıyorum. Personel lazım olduğu zaman onun yanında göreve çıkıyorduk. Asli görevinin dışında gündüzleri yardım ve yataklıktan gözaltına alınan milisleri, kişilerle ilgili olarak köy aramalarında, arazi taramasında görev yapıyordum. 'Yavuz' kod adını güvenlik gerekçesiyle kullandığım isim olabilir. Nezarethanede işi olan kişinin kendi isminin deşifre olmaması için o tür isimleri kullanıyorduk. Ama resmi evraklarda kendi imzamı kullanıyordum. 'Yavuz' kod ismi ile can güvenliğim gerekçesiyle imza atmış olabilirim. Abdurahman Afşar olayı ile ilgili tutanakta bulunan Yavuz Güneş ismi bana ait olmayabilir, ama imza benim. Tutanak daktilo ile yazıldığı için olay yerinde değil karakolda düzenlenmiş. Hangi amaçla imza attığımı hatırlamıyorum."

"GERÇEK İSMİ SAVCIDAN BİLE SAKLANMIŞ"

Duruşmada söz alan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ise, sanık Kıyak'a sorular yöneltti. Elçi'nin soruları üzerine Burhanettin Kıyak, 1992-96 yılları arasında Cizre'de görev yaptığını ve hiç ayrılmadığını söyledi. Bunun üzerine Elçi, "Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı'nın mahkemeye gönderdiği resmi belgede o yıllar arasında ilçede görev yapan rütbeli personel listesinde adınız yok" dedi. Elçi, bazı resmi kurumların davanın önemli sanığı olarak aranan ve adı ortaya çıkan Yavuz kodu ısrarla saklamaya çalıştığının anlaşıldığını söyledi. Elçi, Cizre Cumhuriyet Savcısı Taner Tabel'in 1995 yılında Temizöz ve sorgu birimi hakkında hazırladığı müzakkerenin de dosyada olduğunu belirterek, savcının Burhanettin Kıyak ismi yerine 'Uzman Çavuş Yavuz' diye yazdığını söyledi. Elçi, Kıyak'ın gerçek ismini savcıdan bile sakladığını söyledi.

Sanık Kıyak ise, o dönemde ifade verdiğini ama soruşturma geçirmediğini söyledi. Avukatların sorusu üzerine sorgu mangasında görev yaptığı belirtilen 'Tuna' kod adlı uzman çavuşu da tanığını ve trafik kazasında hayatını kaybettiğini söyleyen Kıyak, tutanaklardaki olaylara ilişkin savunmasında "Bunlar senaryo"deyince Mahkeme başkanı Bekir Soytürk, "Senaryo diyorsun ama tutanak 1993 yılında tutulmuş. Senaryo o tarihten mi başladı?" diyerek sanığa kızdı. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yavuz Güneş Tahir Elçi Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title