Haberler

Uyuyan Güzel" 20 Yıl Sonra İstanbul'da

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), 20 yıl aradan sonra "Uyuyan Güzel"i sahneleyecek.

İDOB'tan yapılan açıklamaya göre, teknik ve estetik açıdan bale repertuvarının en önemli eserlerinden biri olan "Uyuyan Güzel", koreograf-besteci iş birliğinin de en verimli örneklerinden.

Koreograf Victor Marius Alphonse Petipa'nın tasarladığı, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin yazdığı, müzikle balenin bütün farklı kavramlarının, karakterlerin ve güçlüklerle dolu bale adımlarının en doğal biçimde kaynaşmasına imkan verdiği "Uyuyan Güzel"in prömiyeri, 11 Şubat akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde gerçekleştirilecek.

"Uyuyan Güzel"i Ayşem Sunal Savaşkurt, çıkış noktası olarak Petipa'ya sadık kalarak Rudolf Nureyev'den etkilenerek sahneye taşıyor.

Eserin orkestra şefliğini Roberto Gıanola, dekor tasarımını Adnan Öngün, kostüm tasarımını, Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımını Önder Arık, Prenses Aurora'yı Deniz Kılınç, Gizem Tuncay, Melike Koper, Julia Hartmann, Zuhal Karaca temsil ediyor.

Prens Florimund'u Melih Mertel, Erhan Güzel, Olcay Tunçeli, Batur Büklü, Çağatay Özmen, Carabosse'u İlke Kodal, Nuri Arkan, Egemen Kement, Ebru Cansız, Leylak Perisi'ni Melike Koper, Julia Hartmann ve Zeynep Serpen üstleniyor.

"Uyuyan Güzel" balesi, 11 Şubat Cumartesi 20.00'deki prömiyerinin ardından, 14 Şubat Salı günü 20.00, 16 Şubat Perşembe günü 20.00, 18 Şubat Cumartesi günü 16.00, 28 Şubat Salı günü 20.00, 2 Mart Perşembe günü 20.00, 4 Mart Cumartesi günü 16.00, 23 Mart Perşembe günü 20.00, 25 Mart Cumartesi günü 16.00'da Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkacak.

"Uyuyan Güzel"in ortaya çıkışı

Yüzyıllık uykuya dalan güzel bir prensesin öyküsünü anlatan klasik bir Avrupa masalı olan "Uyuyan Güzel" aslen 1697'de Fransız Charles Perrault ve 1812'de Alman masal üstatları Grimm Kardeşler tarafından yazıya geçirildi. Masal daha önce de Basile tarafından "Ay, Güneş ve Talia" adıyla İtalya'da yayımlanmıştı.

Çaykovski, St. Petersburg'daki Çarlık Tiyatrosu Mariinski'nin müdürü İvan Vsevolozhski'den 25 Mayıs 1888'de bir mektup aldı. Mektupta, Vsevolozhski, Charles Perrault'un "La Belle au Bois Dormant" adlı peri masalları üzerine bir bale yazmasını öneriyordu. Bunun üzerine Çaykovski, Vsevolozhski'den bir senaryo hazırlamasını istedi. 3 Eylül'de eline geçen metni bir solukta okuyan Çaykovski, aynı gün hem Vsevolozhski'ye, hem de kardeşi Modest'e birer mektup yazdı ve "Bu metin tam bana göre, bestelemek için bundan daha iyisini isteyemem." diyerek beğenisini bildirdi.

Bestecinin çalışmaya başlaması için gerekli olan detaylı oyun planını, balenin koreografisini yapacak olan Petipa, metnin yazarı Vsevolozhski ile iyice geliştirip Çaykovski'nin de görüşünü aldıktan sonra hazırlayıp gönderdi. Petipa, henüz yazılmamış bir müzik üzerine "Uyuyan Güzel" balesini tasarladı. Daha önceden eserin kişilerini belirlemiş, tempoyu, ritmi ve hatta hangi çalgıların kullanılacağını bile düşündü. Çaykovski ile bir araya geldiklerinde, ona, nerede ne yapması gerektiğini büyük bir titizlikle tek tek anlattı.

Klasik bale repertuvarının önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen, konservatuvarlarda üzerine incelemeler yazılan "Uyuyan Güzel", ilk kez 1890 yılında St. Petersburg'da sahnelendi ancak asıl şöhretine 20. yüzyılda kavuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kadıköy Belediyesi Rudolf Nureyev İstanbul Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title