Haberler

Urfa'da Suriyeli Öğrenci Çıkmazı

Güncelleme:

Şanlıurfa'da Suriyeli öğrencilerin mahallelerinde bulunan okulda eğitim görmesine tepki gösteren veliler eylem yaptı.

Şanlıurfa'nınHaliliye ilçesine bağlı Ahmet Yesevi Mahallesi'nde bulunan İbni Sina İlkokulunun Suriyeli öğrencilerin de eğitimine tahsis edilecek olmasına mahalle sakinleri tepki gösterdi.

Okulun önünde bir araya gelen mahalle sakinleri okulun hijyen ve güvenlik koşulları yönünden Suriyeli öğrencileri de kaldıracak düzeyde olmadığı gerekçesiyle karardan vazgeçilmesini istedi.

Suriyeli öğrencilerin gelmesine karşı pankartlar taşıyan mahalle sakinleri kültür kargaşası, dil farkı ve bölgeye gelecek olan öğrenci servislerinin sorun çıkartacağı görüşünde. Okul önünde toplanan mahalle sakinleri adına açıklama yapan Fuat Kılıç bu durumdan rahatsızlık duyduklarını söyledi.

Kılıç, "İlimiz Haliliye ilçesi Ahmet Yesevi Mahallesi İbni Sina İlkokulu öğrenci velileri olarak; okulda yapılmak istenen saat değişikliği ve Suriyeli öğrencilerin de aynı okulda eğitilmesi, kültürlerin bu şekilde karıştırılması tarafımızdan kabul görülmemiştir. Farklı kültür, farklı dil, hatta farklı inanç mensubu olduklarını bildiklerimiz. Başka bir toplumun çocuklarına illaki eğitim verilmek isteniyorsa; onlara yeni okullar açılmalıdır. Zaten hijyenden, asayişten yoksun yetersiz olduğunu düşündüğümüz okul ve çevresi daha da işlevsiz, amaçtan yoksun bir hal alacaktır. Hem biz veliler olarak hem de çocuklarımız bu durumdan gayet rahatsızlık duymaktayız" dedi. Yapılan eylemin ardından veliler sessizce dağıldı.

KONTROL VE DENETİM

Urfa'da yaklaşık 500 bin Suriyelinin yaşadığına dikkati çeken Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci ise bu uygulamayla Suriyeli öğrencilerin eğitimlerinin kayıt altına alınacağını düşündüklerini söyledi. Bina altlarında ve kim tarafından verildiği belli olmayan eğitimin ciddi sorunlar doğurabileceğine vurgu yapan Müdür İlci uygulamanın sadece İbni Sina İlkokulunda değil şehrin farklı noktalarındaki okullarında da uygulandığını kaydetti. İlci, "Suriyeli olup da eğitim öğretim çağında olan öğrencilerimiz var. Bu çocuklarımız Suriyeliler tarafından çeşitli binaların bodrum katlarında, derme çatma yerlerde, değişik adlar altında okullar açmış bulunmaktalar. Bu açılan okulların bir çatı altında toplanması ve bunların ne yapıp yapmadıklarını kontrol ve denetim altına alma adına Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yayımlanan 2014/21 sayılı genelge kapsamında biz normal eğitim yapan okullarımızda öğleden sonra Suriyeli vatandaşlarımıza yaptığımız protokollerle tahsis ediyoruz. İstiyoruz ki, burada yaşayan Suriyeli misafirlerimizi de eğitim çatısı altında kendi eğitimlerinden mahrum kalmayacak şekilde hayatlarını sürdürmelerini istiyoruz. Hiç olmazsa savaş psikolojisinden kurtulmuş olarak hayata katılmalarını istiyoruz. Bu yönde yapılan bir çalışmadır" dedi. Antep'te, Maraş'ta ve Diyarbakır'da uygulamanın yapıldığını dile getiren İlci, Urfa'da bunun başlatıldığını belirtti. Alt yapısı uygun olan ve normal eğitim yapan okullarda bunun uygulanacağını kaydeden İlci, "Gereken bütün tedbirleri aldık. Gerek temizlik, gerekse güvenlik konusunda da hiçbir sıkıntımız yok. Velilerimiz rahat olsunlar" dedi.

'DÖRT OKUL TAHSİS EDİLDİ'

Mahallelinin 'kültür çatışması olur' gerekçelerine karşılık olarak İlci, "Hayır bu çocuklar bizim çocuklarla oturup kalkmayacakları için dolayısıyla böyle bir şey söz konusu değil. Kendi öğrencileri içerisinde kendi eğitimlerini alacaklar. Pasaportla gelen öğrenciler varsa onlar da Türk eğitim sisteminden eğitim almak istiyorlarsa, şu anda bizim birçok okulumuzda pasaportla gelen birçok öğrencilerimiz bu hizmetten yararlanıyorlar. Bizim e-okul sistemimize kayıtlı olup da devam eden yüzlerce Suriyeli var zaten. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok zaten. Fakat misafir olarak gelen, elinde herhangi bir pasaportu olmayan, geçici ikamet izinleri olan Suriyelilere yönelik böyle eğitim merkezlerini açtık. Bu eğitim merkezlerinden de Suriyeli kardeşlerimizin eğitim almalarını sağlayacağız. İlimiz merkezinde dört tane okulla başladık. Gerek şehir merkezinde gerekse kenar mahallelerde dört tane okulumuzda ayrı eğitim veriyoruz. Mesela il merkezinde Eyüp Koç, Eyyübiye'de Yenice İlkokulumuz var. Ahmet Yesevi Mahallesinde İbni Sina Okulumuz var ve Karaköprü'de var. Şehrin dört bir tarafında okullar tahsis ettik" diye konuştu.

VELİLERİN DİLEKÇELERİ

Ahmet Yasevi Mahallesi'nde bulunan İbni Sina İlkokulu öğrenci velileri olarak okulda yapmak istediğiniz saat değişikliği ve Suriyeli öğrencilerin de okuması yönündeki çalışmalarınızın tüm veliler tarafından kabul bulunmamıştır. Zaten okulda yeterince temizlik ve hijyen yokken güvenlik zafiyeti varken bir de yabancı öğrencilerin aynı sınıftan, aynı lavaboları kullanmaları kesinlikle kabul edilemez. Çocukların çoğu servisle okula gitmekte saat değişikliği nedeniyle servisler gelemeyeceklerini bizlere bildirdi. 1 .sınıf öğrencisi sabah 06.00'da nasıl okula gidip eğitim alsın. Suriyeli öğrencileri düşünüyorsanız lütfen kendi vatandaşlarınızın çocuklarını da düşünün.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Fuat Kılıç Metin İlci Eğitim Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title