Haberler

Üniversitemizde Türk Müziği Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

Güncelleme:

Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonu'nda, "Türk Müziği" Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi.

Gaziantep üniversitesi fen – edebiyat fakültesi ömer asım aksoy konferans salonu'nda, "türk müziği" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşiye; Etnomüzikolog Prof. Robert Garfies, Kanuni Prof. Ruhi Ayangil, Neyzen Niyazi Sayın ve Tanburi Necdet Yaşar katıldı.

Gaziantep'te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Tanburi Necdet Yaşar, "Çok sevdiğim memleketimde böyle efsanevi isimlerle burada olmak benim için bir övünç meselesi oldu. Sanat her zaman bizim idealimiz oldu. İnanmadığım hiçbir şeye evet demedim. Bunu yaptığım için hiçbir zaman da kaybetmedim. Yetenek, çalışmak elbette ki insanı belirli seviyelere getirir. Ama bunların dışında bir şeyler yapabilmek insana her zaman artı kazandırır. Burada sevdiğim dostlarla olmak, benim için çok güzel bir duygu" şeklinde konuştu.

Makam musikisi denildiği zaman bunu çerçeveleyen makam sanatını anlatmak gerektiğine dikkat çeken Kanuni Prof. Ruhi Ayangil, ses dünyasının, perdelerin bir anlam mantığı içinde sergilenmesi gerektiğini söyledi. Makam sanatını en iyi icra eden kişilerin dönemin yöneticileri tarafından ödüllendirildiğini belirten Ayangil, bizlere verdiği mesajlarla son dönemde Türk Musikisinin insanlar üzerinde çok güzel etkiler bıraktığını kaydetti.

Ayangil, "Akordun bir namus olduğunu, konser verme heyecanının insanda nasıl doruklarda olup, adeta bir ibadet hazırlığı yapar gibi hazırlandığını ben üstadımız Necdet Yaşar'da gördüm. Bu konuda da ondan çok şey öğrendim" ifadesinde bulundu.

Ülkelerin müzikleri hakkında araştırmalar yaptığını belirten Etnomüzikolog Prof. Robert Garfies, "Dünya müziğinde çalışmalar yaparak, müziğin her zaman dünyada var olduğunu öğrendim. Bu bize müziğin insanlar için ne kadar önemli bir şey olduğunu gösteriyor.

Müzik insanlar için yemek yemek kadar güzel bir şey. Her ülke birbirinden farklı yemekler yiyor. Bu nedenle insanlar farklı farklı müzikler dinliyorlar. Kültür, insanların yaşadığı sürece neyin iyi olduğuna karar verip çocuklarına aktardıkları şeylerdir. Zamanla yaşanılanlar değiştiği için kültürde değişebilir" şeklinde konuştu.

Tanburi Necdet Yaşar ile olan dostluklarını çok eskiye dayandığını ifade eden Neyzen Niyazi Sayın, "Necdet Yaşar benim kardeşimdir. Bedenen kardeş olmasak ta biz onunla ruhi bir bağ ile bağlıyız. Biz onunla ezelden bir melodinin içine sıkışmış durumdayız.

Ben Necdet'in sanatı hakkında bir şey söyleme gücüne sahip değilim. Musiki ruhun gıdasıdır derler ama ben böyle düşünmüyorum. Bence ruh müziğin gıdasıdır. Çünkü o ruhun içeriği çok önemlidir. Bugün musikimiz biraz sallantı durumunda. İnşallah bu zelzeleyi en kısa zamanda atlatırız" diye konuştu.

Programın sonunda konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Olağanüstü güzel bir zaman dilimi geçirdik. Beynin coştuğu, gönlün titrediği güzel şeyler işittik. Buradaki üstatlara yürekten teşekkür ediyorum. Üstatlarımız hakikaten konuşurken tevazu ile örgülü güzel şeyler söylediler. Bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

Birbirinden değerli üstatları Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ruhi Ersoy, "Türk musikisinin yaşayan üstatlarından Necdet Yaşar'a onur gecesi vesilesiyle burada bulunan onun bir ömür yol arkadaşı olan dostları Gaziantep Üniversitesini teşriflendirdiler.

Bu süreçte sanat, musiki, kültür, estetik denildiğinde tüm yüreğiyle yanımızda olan başta Rektörümüz başta olmak üzere bu programın sizlerle buluşmasına katkıda bulunan değerli katılımcılara çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

Bakmadan Geçme

Ayşe Dinçer kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Ayşe Dinçer kaç yaşında, nereli? Ayşe Dinçer biyografisi! BAHAR 11. BÖLÜM CANLI İZLE! #127916 Bahar 11.bölümde (son) neler oldu? Telepati Nedir ve Nasıl Yapılır? Akıl Okuma Mümkün mü? BAHAR DİZİSİ BUGÜN YOK MU? #127916 Bahar 12. bölüm neden yok? 6- 10 MAYIS HALKA ARZ TAKVİMİ #128226 Bu hafta halka arz var mı, yeni halka arz olacak mı? Halka arz olan şirketler hangileri? MEB ÖĞRETMEN ATAMASI BAŞVURULARI | MEB atama başvurusu ekranı! Başvurular ne zaman, nereden yapılacak? MEB ÖĞRETMEN ATAMASI BAŞVURU EKRANI! E-Devlet 20 bin öğretmen ataması başvuru nereden yapılır? İyi Kadın Sendromu Nedir ve Belirtileri Nelerdir? MEB ÖĞRETMEN ATAMASI 2024! #128226 20 bin öğretmen ataması başvuruları nasıl yapılır? Öğretmen ataması başvuru ne zaman? 2024 Eurovision ne zaman? Eurovision yarı final saat kaçta, hangi kanalda? MEB Öğretmen ataması başvuru tarihi açıklandı mı? Başvurular nereden, nasıl yapılır? Öğretmen ataması branş dağılımı belli oldu! MEB 2024 ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama başvuruları ne zaman? MEB Atama başvuruları nasıl yapılacak? 2024 Öğretmen atamasından KPSS ve mülakat var mı? Kontenjanlar ve branş dağılımı açıklandı mı? Öğretmen atama sayısı belli oldu! MEB Öğretmen kadro ve branş dağılımı ne olacak? Hangi branştan ne kadar atama yapılacak? YASİN CENGİZ NE KADAR KAZANIYOR? Yasin Cengiz kimdir, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title