Haberler

Ünal: "Devlet Müdahale Alımı Yapabilir"

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, fındıkta yaşanan fiyat düşüşü sebebi ile devletin ilerleyen dönemde müdahale alımı yapabileceğini söyledi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ufuk Ünal, fındıkta yaşanan fiyat düşüşü sebebi ile devletin ilerleyen dönemde müdahale alımı yapabileceğini söyledi.

Ordu'da serbest piyasada fındık fiyatının 14-15 TL seviyelerinden 9.25 seviyelerine inmesi Orduluları tedirgin ediyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ufuk Ünal, Ordu ekonomisinin fındığa bağlı olduğunu yaşanan fiyat düşüşleri sebebi ile ekonominin olumsuz etkilendiğini belirtti. Dünya'daki fındık üretiminde Ordu'nun önemli bir paya sahip olduğunu ifade eden Ünal, "Ordu, Türkiye'nin ve dünyanın en çok fındık üreten ili. Rekolte çalışmalarında bile en düşük gösterildiği dönemde Ordu 200 bin ton olarak gözüküyor. 200 bin ton fındık 15 TL'den satılsa 3 milyar TL gelir elde etmemiz gerekiyor. Ordu gibi ekonomisi kısır döngüde olan illerin bu tür tarım gelirleri ekonomiyi canlandırıyor. Fındık fiyatlarının düşmesi de bu kısır döngünün sekteye uğramasına sebep oluyor" dedi.

"DEVLETİN MÜDAHALE ALIMI YAPABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Fındık fiyatlarındaki düşüş sebebi ile devletin ilerleyen dönem müdahale alımı yapabileceğini aktaran Ünal, "Fındık için Tarım Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde, Bakanlık müdahale alımı yapacak mı bunu zaman içerisinde göreceğiz. Fındıktaki sorunun çözülmesi için asıl önemli olan fındık serbest piyasaya bırakılacaksa eğer bunun alt yapısı hazırlanmalı, lisanslı depoculuk hayata geçmeli, ürün borsası oluşturulmalı ve ondan sonra serbest piyasaya bırakılmalı. Dolayısıyla bu alt yapı hazırlanmadan serbest piyasaya bırakılan fındık belli bir-iki firmanın insiyatifine kalabiliyor ve olumsuz hadiseler yaşanmasına sebep oluyor. Eğer ki lisanlı depoculuk hayata geçmediyse, ürün ihtisas borsası kurulmadıysa, devletinde bazı zor durumlarda daha önce yaptığı gibi müdahale alımı da yapabileceğini düşünüyorum. Bu tür durumlarda FİSKOBİRLİK gibi üretici firmalarının da güçlenerek devreye sokulması gerekiyor" diye konuştu. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ufuk Ünal Türkiye Ordu Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title