Haberler

Ucuz Benzinin Formülü

TÜPRAŞ, son zamlar ve ÖTV artışıyla litresi 5 liraya dayanan benzini ucuzlatacak formülü verdi

Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, benzin ve motorinden alınan ÖTV oranlarının Maliye'nin mevcut gelirlerini bozmayacak şekilde eşitlenmesi halinde benzinin pompa fiyatının 60 kuruş ucuzlayacağını söyledi.

Hürriyet'te yer alan haberde TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, geçtiğimiz yıl dünya çapında yaklaşık bir milyar ton benzin, 1 milyar 275 milyon ton motorin tüketildiğini belirterek, "Ancak Türkiye'de motorin ve benzin tüketimi arasında dünyaya göre yaklaşık yedi kat fark var" dedi. TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'nde gazetecilere kurumun faaliyetlerini ve projelerini anlatan Erkut, Türkiye'de son yıllarda daralan benzin piyasası ve artan motorin tüketiminin kendini rakamlarda da gösterdiğini belirtti.

SON KARAR MALİYE'NİN

Yavuz Erkut, yaptığı sunumda yer alan bir hesaba göre benzin ve motorin ÖTV'si eşitlenirse, yani bugün 1.595 lira olan motorin ÖTV'si, 1.670 liraya çıkarılırsa, pompa fiyatlarında benzin 60 kuruş ucuzluyor, motorin ise 9 kuruş artıyor. Kısaca benzinin ortalama 4.89 lira olan pompa fiyatı 4.29 liraya iniyor, motorinin 4.27 liralık pompa fiyatı ise 4.36 liraya çıkıyor. ÖTV eşitlemesiyle ilgili Maliye'ye de sunum yaptıklarını hatırlatan Erkut, bu konuda son kararı Maliye'nin vereceğini belirtti. Erkut, "Vergiyi eşit yap, hangisi piyasada gelişiyorsa gelişsin. Örneğin Akdeniz'de ucuz olan benzini, biz pahalı satıyoruz" dedi.

Tüpraş sunumu incelendiğinde, Türkiye'de bugün yıllık yaklaşık 15 milyon ton olan motorin tüketiminin 18.5 milyon tona çıkması öngörülüyor. Ancak benzin tüketiminin 1.7 milyon tonlarda kalması bekleniyor. 15-20 yıl önce Tüpraş'ta karar vericilerin, motorin ve jet yakıta dönme kararına yönelik olarak ise Yavuz Erkut, "Onlar tarihe geçen insanlar. Biz de o zamanlar Avrupa'dakiler gibi benzine dönseydik, kapanmakla yüz yüze kalabilirdik" dedi.

YENİ YATIRIM GELİYOR

Dünyadaki benzin tüketiminin yüzde 40'ının ABD'de gerçekleştiğini, Avrupa ülkelerinin ise ağırlıklı olarak motorin tercih ettiğini ifade eden Erkut, son yıllarda pazarda motorinle ilgili talebin büyüdüğünü gördüklerini, bu nedenle de Kırıkkale, İzmit ve İzmir rafinerilerinde motorin ve benzin öncelikli yatırımlar yapmayı planladıklarını dile getirdi.

BENZİNDE 13 KURUŞ İNDİRİM

BENZİN fiyatlarına dün geceyarısından geçerli olmak üzere litrede 12-13 kuruş indirim yapıldı. Sektör yetkilileri, indirimin döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki değişime bağlı olarak yapıldığınıbildirdi.Benzine en son geçen hafta 9 kuruş zam gelmiş ve 97 oktanın fiyatı İstanbul'da 4.97 liraya yükselmişti. Dün gece yapılan 13 kuruşluk indirimden sonra 97 oktan benzinin fiyatı 4.84 liraya gerilemiş oldu.

Kaynak: TheLira.com / Ekonomi

Yavuz Erkut Hürriyet Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title