Haberler

Türkiye'ye Göç Eden Suriyeli Çerkezler İçin Seferber Oldular

Büşra Nur Özcan - Kafkas Dernekleri Federasyonuna

(KAFFED) bağlı Bursa Çerkez Kültür Derneği, ülkedeki olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelmek isteyen Suriyeli Çerkezleri, sınırda karşıladıktan sonra birbirlerine sahip çıkmaları için akrabalarının yoğun olduğu bölgelerde tutulan evlere yerleştirip, ihtiyaçlarını karşılıyor.

Derneğin başkanı Levent Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çarlık Rusya'nın baskısıyla Kafkasya'daki Çerkezlerin 1860'lı yıllarda sürgün edildiğini, bir kısmının da Suriye'ye göç ettiğini ifade ederek, yaklaşık 120 bin Çerkez'in şu an Suriye'de yaşadığını söyledi.

Turgut, Suriye'deki olaylar başladığında federasyonlarınca bazı bölgelerde kriz komitesi oluşturulduğunu ve kendisinin de Güney Marmara Kriz Komitesi'nin başkanı olduğunu ifade ederek, "Bölgemizde bize bağlı 11 dernek var. Bu derneklerle bölgemizdeki tüm Çerkez köylerini gezdik, şehir merkezlerinde boş evler aradık. Duyarlı hemşehrilerimizle köy ve şehirlerdeki boş evleri tespit ettik. Çoğu kullanılmayan bu evlerin tamirat ve tadilatı yapıldı, eşyalar alındı" diye konuştu.

Suriye'deki Çerkezlerin kendilerine çeşitli yollarla ulaştığını anlatan Turgut, genelde Suriye'den Lübnan tarafına geçip buradan da deniz yoluyla Türkiye'ye gelen Çerkezlerin federasyon görevlilerince sınırda karşılandığını ve otobüsle yerleşecekleri bölgeye yollandığını, daha sonra da önceden ayarlanan evlere yerleştirildiğini belirtti. Marmara bölgesinde yerleştirilen 50 aile olduğunu dile getiren Turgut, şöyle konuştu:

"Suriye'den gelen Çerkezlerin sülale isimlerine bakıyoruz ve bu sülalelerin Türkiye'de yoğun oldukları bölgeye yolluyoruz. Çünkü bir dil sıkıntısı var. Suriye'den buraya gelen soydaşlarımızın çoğu çocukları da dahil dillerine hakimler, yani birçoğu İngilizce, Arapça ve Çerkezçe konuşabiliyor. Bu dilleri konuşabilen akrabalarının yoğun olduğu bölgelere yollamaya çalışıyoruz ki birbirlerine daha iyi sahip çıkabilsinler. Çerkez aileler, Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale'ye yerleştirilmiş durumda. Çoğunun küçük çocuğu var. Onlara yardımcı olabilmek için daha duygusal bir şekilde işimize sarılıyoruz. Yaptığımız yardımın farkında olmaları da bizi motive ediyor."

Turgut, Çerkez ailelerin çalışmak istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çoğu, iş yapabilecek kapasitede fakat mesleklerini burada sürdürebilmeleri için belli prosedürler var. İşverenlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bu vatandaşları çalıştırması için bir Türk vatandaşı için ödediği paranın yaklaşık 3 katını ödemesi gerekiyor. Bu da masraflı olduğundan bir işte çalışmaları konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu prosedürün kolaylaştırılması halinde bu vatandaşlar kendi kendilerini idame ettirebilir, burada kaldığı sürede ne insanlara ne de devlete bir yük olur. Kendi yaşamlarını kendileri sürdürebilir hale gelirler. Şimdilik duyarlı vatandaşların yapmış olduğu yardımlarla ailelerin iaşelerini karşılıyoruz. Bazı bölgelerde belediyeler ve kaymakamlıklar da yardımcı oluyor. Fakat bu, uzun bir süreç. Bugün için bunun altından kalkıyoruz ama savaşın ne zaman biteceğini bilmiyoruz."

-"Vücudunda kurşun olan da var, doğum yapacak kadınlar da"-

Turgut, Güneydoğu illerindeki Suriyeli vatandaşlara ilaç yardımı yapıldığını, Marmara bölgesinde ise bu yardımdan faydalanılamadığını vurgulayarak, "Suriye'den gelenlerin arasında vücudunda kurşun olan da var, doğum yapacak kadınlar da" dedi.

Suriyeli Çerkezlerin sosyal yaşama entegre olabilmesi için birtakım yardımlara ihtiyaç duyduklarını dile getiren Turgut, "Ailelerin okul çağındaki çocukları bulundukları şehirdeki okullara gönderiliyor. Kendi yaşıtlarıyla kaynaşıp oyun oynuyorlar, bu şekilde Türkçe öğrenmeleri sağlanıyor. Türkçe öğrendikten sonraki aşamada ise derslerine devam ediyorlar" diye konuştu.

Turgut, Suriye'den göçün gittikçe hızlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgemizde hızlı bir çalışma yapıp evleri bulduk, aileleri getirdik ama artık yerlerimiz yetmez hale geldi. Bu konuda Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ile görüşmeler yapılıyor. Suriye'de yaşayan Çerkez hemşehrilerimizi bir arada barındırabilmek için bir çadır kent yapılmasını istiyoruz. Şu ana kadar öyle bir imkan sağlayamadık. Şu anda daha hızlı hareket ediyor olmamız gerekmesine rağmen bölgelerdeki yerlerimiz dolduğu için federasyon olarak bir süreliğine bu işe

'dur' dedik. Çünkü buraya yerleşen kişilerin iaşe ve diğer sıkıntılarını çözmemiz gerekiyor ki diğerlerine de bir an önce 'gel' diyelim. Savaş yeni başladığı sıralarda gelenler, biraz şanslıydı çünkü daha savaş tam şiddetli değildi. Şu an gelmek isteyen Çerkezler, aç, susuz, savaşın tam ortasında kalmış insanlar."

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Levent Turgut Marmara Suriye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title