Haberler

Türkiye'nin Savaşta Bile Buğdayı Yok!

Türkiye'nin Elindeki Buğday Stokunun Tamamen Tükendiği ve Bir Savaş Halinde Kullanılmak Üzere Ayrılan ve Dokunulmayan Buğdayın Dahi Elden Çıktığı İleri Sürüldü.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Baş, Türkiye'nin elindeki buğday stokunun tamamen tükendiğini ve bir savaş halinde kullanılmak üzere ayrılan ve dokunulmayan buğdayın dahi elden çıktığını ileri sürdü.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Yahya Baş, Türkiye'de çok ciddi bir buğday sıkıntısının baş gösterdiğini ve acilen tedbir alınmaması durumunda olumsuz sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi. Geçen hafta Fırıncılar Federasyonu olarak Ankara'da bir dizi ziyaretlerde bulunduklarını hatırlatan Baş, Tarım ve Köyişleri Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile görüştüklerini söyledi. Daha önceki ziyaretlerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerine "Türkiye'de kuraklıktan dolayı bir buğday sıkıntısı olabileceğini, bunun için hükümetin acil tedbir alması gerektiği" şeklinde görüş belirttiklerini anlatan Baş, "Ancak, bu önerimiz fazla ciddiye alınmadı. Şimdi ise bunun sıkıntıları çekiliyor. Maalesef Türkiye'nin elindeki buğday stoku tükenmiştir. Herhangi bir savaş halinde kullanılmak üzere ayrılan ve dokunulmayan buğday bile elden çıkmıştır. Şimdi buğdayda tamamen ithalata dayalı bir sistem uygulanıyor" dedi.

Mevcut buğdayın özel işletmeler tarafından alındığını ve bu işletmelerin de ellerindeki malı en iyi şekilde değerlendirmenin hesabını yaptıklarına dikkat çeken Baş, son 15 gün içinde 35 YTL'ye satılan buğday çuvalının şimdi 50 YTL sınırına dayandığını ifade etti.

EKMEĞE EN AZ YÜZDE 20 ORANINDA ZAM YAPILACAK Un fiyatlarındaki artışın yüzde 30 civarında bulunduğunu ve bu artışın buğday mamullerinin fiyatına yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu anlatan Baş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Trabzon'da, fırıncı esnafını daha fazla mağdur etmemek için ekmeğe zam yapmayı planlıyoruz. Ama Trabzon Fırıncılar Odası olarak piyasanın oturmasını, un fiyatlarının belli bir seviyede kalmasını bekliyoruz. Bu 47 YTL olur, 50 YTL olur onu bilemeyiz. İnşallah bir çuval unun fiyatı 50 YTL'nin üzerine çıkmaz. Ancak bu konuda ciddi tereddütlerimiz var." "Ekmeğe ne kadar zam yapacağımızı biz de bilmiyoruz, una gelen zammı ekmeğe yansıtsak vatandaşa nasıl hesap vereceğimizi düşünüyoruz" diyen Baş, burada vatandaşı da dikkate almak ve çok ince hesaplar yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Baş, konuşmasında, "Una gelen zammı ekmeğe yansıtırsam vatandaş bunu kaldırabilir mi, kaldıramaz mı? vatandaşı düşünen bir politika uygularsak esnaf bunu kaldırır mı, kaldıramaz mı? Biz bunun ortasını bulmaya ve iki tarafı da mağdur etmemeye çalışıyoruz" dedi. Sonuç itibariyle ekmeğe kesin zam yapılacağını belirten Baş, "Oda üyesi arkadaşlarımız ve esnafımızla oturup bunu değerlendireceğiz ve bir karar vereceğiz. Ama şunu söyleyebilirim ki, bu zam yüzde 20'nin altında olmayacak ve bu ay içinde uygulamaya girecek." Baş, bu yılın geçen yıl gibi kurak geçmemesini ümit ettiklerini de dile getirerek, "İnşallah bu yıl kurak geçmez. Rekolte yüksek olur ve altıncı, yedinci aydan sonra bir iyileştirme gerçekleşir ve buğdaydaki bu suni fiyat artışı da gerilemeye başlar" ifadelerini kullandı.

(EK-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title