Haberler

Türkiye'nin ABD Öncülüğündeki Koalisyona Katkıları

Pentagon Sözcüsü Kirby: "Türkiye’nin müttefikimiz olduğu ve bu çabalarda birlikte çalışacağımız şüphe götürmez" ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki: "Hatırlatmak isterim ki Türkiye koalisyon içi çok yararlı ve verimli olan birçok adımlar atıyor” "Türkiye ile görüşmeler sadece askeri alanda değil. Türkiye adımlar attı, 170 binden fazla mülteciyi kabul etti.

Amerikalı yetkililer, ABD öncülügündeki koalisyona Türkiye'nin katkılarının önemine işaret ederek, bu çabalarda Türkiye ile çalışacaklarını vurguladılar.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Kirby, bir soru üzerine, Türkiye'ye giden ABD Savunma Bakanlığından ekibin, ABD Avrupa Komutanlığı ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından oluştuğunu ve Türkiye'deki temaslarını bugün tamamladıklarını ve geri dönmekte olduklarını bildirdi.

Ekibinin görüşmelerinin çok iyi geçtiğini belirten Kirby, Türkiye'nin koalisyona diğer katkılarını da ele aldıklarını ifade etti. Kirby, görüşmenin sonuçlarına yönelik henüz açıklama olmadığını söyleyen Kirby, "Türkiye'nin müttefikimiz olduğu ve bu çabalarda birlikte çalışacağımız şüphe götürmez. Koalisyondaki diğer 60'dan fazla ülkeyle yaptığımız gibi, Türkiye de katkılarının ne olacağına kendi karar vermeli, bunu kendileri açıklamalı. Onlar kararın karar vermesi gerekiyor, biz de buna saygı göstereceğiz ama görüşmeler olumluydu" dedi.

Kirby, bir soru üzerine, Türkiye ile tampon bölge konusunu konuşmaya istekli olmaya devam edeceklerini ancak şu anda bu yönde aktif bir askeri planları bulunmadığını söyledi. Kirby, "Ancak bu, bu konuyu konuşmaya açık ve istekli olmadığımız anlamına gelmiyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'den Kobani bağlamında askeri bir destek bekleyip beklemediklerine yönelik soru üzerine Kirby, "Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadeleye birçok yönden yardımcı olabileceğini her zaman söyledik. Ne yapmak istedikleri ve yapacaklarına yönelik neleri söylemek istediklerinin kararı Türklere bağlı. Koalisyon partnerlerimizle görüşmelerimize elimizde spesifik istek listesiyle gitmiyoruz. Bu isteğe dayanan koalisyona uygun değil" dedi.

Kirby, Türkiye'nin koalisyona katkı yapacağını çok önceden belirttiğini hatırlatarak, Türkiye'nin koalisyonda rol aldığını ve coğrafyasının da onu rol üstlenmeye zorladığını dile getirdi. Kirby, "Koalisyona katılımlarının nasıl görüneceğini karakterize etmek ve karar vermek de onlara bağlı" değerlendirmesinde bulundu.

Psaki de Kobani bağlamında, "herkesin o bölgede Türk askerini istemeyebileceğini" söyledi.

İncirlik üssüne yönelik soru üzerine Psaki, Türkiye ile görüşmelerin sadece askeri alanda olmadığını vurgulayarak, "Türkiye adımlar attı, 170 binden fazla mülteciyi kabul etti. İnsani yardımlar sağlıyor. Bunlar önemli. Eğitim ve ekipman programına ev sahipliğini kabul ettiler. Dolayısıyla görüşmeler devam ediyor. Hatırlatmak isterim ki Türkiye, koalisyon içi çok yararlı ve verimli olan birçok adımlar atıyor" diye konuştu.

Psaki, başka bir soru üzerine, eğitim ve ekipman programını anımsatarak, Suriyeli ılımlı muhaliflerin askeri kapasitelerini geliştirmeye ve artırmaya odaklandıklarını söyledi.

Bu konuda yapılması gereken çok şey olduğunu dile getiren Psaki, "Sonuçta sahada (Suriyeli muhaliflerden oluşan) bir kara gücü, birlik olacak. Eğer bunu yapabilirsek, Türkiye ve diğer birçok ülkeyle siyasi çözüm noktasında aynı amacı paylaşıyoruz. (Askeri güçlerini) artırmak masada bulunmalarına ve siyasi  sürece doğru müzakere edebilmelerine yardım edecek" dedi. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı John Kirby Jen Psaki Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title