Haberler

"Türkiye Güney Kore Çağdaş Sanatlar Sergisi" Sanatları Buluşturuyor

Türkiye Güney Kore Çağdaş Sanatlar Sergisi'nin küratörü Şen: "Güney Koreli sanatçı Lee Yong Joo tarafından, Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet portresini, iplikle dokuyarak yapılan portre, sergimizde yerini aldı"

LALE BİLDİRİCİ - Türkiye- Güney Kore Çağdaş Sanatlar Sergisi'nin küratörü Mehmet Lütfi Şen, "Güney Koreli sanatçı Lee Yong Joo'nun, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in, İtalyan ressam Bellini tarafından yapılan ve dünyada en çok bilinen portresini, kendi geleneksel sanat tarzında, iplikle dokuyarak yaptığı portre de sergimizde yerini aldı" dedi.

Şen, İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür EXPO 2013 etkinliklerinin geniş kapsamlı bir etkinlik olduğunu ifade ederek, Türkiye- Güney Kore Çağdaş Sanatlar Sergisi'nin bu etkinlik kapsamında Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuayelerinde sanatseverlerin beğenisine sunulduğunu söyledi.

Sergiye Güney Koreli ve Türk sanatçıların resim ve modern plastik sanat eserleri ile katıldığını ifade eden Şen, şöyle konuştu:

"Dünya Kültür EXPO 2013 etkinlikleri kapsamında  3 yıldır hazırlıkları süren 40'ın üzerinde mekanda yoğun etkinlik var.  Bu etkinlikte Güney Kore kültürü Türk kültürüyle buluşuyor. Bir çok sergi ve gösteri içerisinde de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda Güney Kore- Türkiye çağdaş sanatlar buluşmasında, 38'i Güney Koreli, 34'ü Türk olmak üzere 72 sanatçı birarada bulunuyor."

Güney Kore ve Türk kültürlerini buluşturmayı amaçladıkları serginin 22 Eylül'e kadar gezilebileceğine dikkati çeken Şen, sergide daha çok yaratıcı ve dönem sanatçılarıyla Türkiye'yi temsil ettiklerini söyledi.

Şen, sergiyle ilgili şunları ifade etti:

"Güney Koreli geleneksel sanatlarından örnekler getirmişler. Türk sanatçıların eserlerinin yer aldığı sergide de tamamen çağdaş sanat çalışmaları yer alıyor. 12 kadar heykel 22 kadar da ressamın gönül birlikteliğiyle doğmuş bir sergi. Yaratıcı çağdaş eserlerden oluşan bir sergi oluşturmaya çalıştık. Türk sanatseverler için de Güney Koreli sanatçıların eserlerini yakından izlemek önemli. Türkiye'de de Güney Kore sanatının bilinmesi açısından bu sergi önemli bir yere sahip."

Fatih Sultan Mehmet'in iplikle dokunmuş portresi

Güney Koreli sanatçıların sergide yer alan eserleri arasında cami ve Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in portresinin yer aldığını dile getiren Şen, sözlerine şöyle devam etti:

"Güney Koreli sanatçıların, kendi geleneksel sanatlarını icra ettikleri, iplikle dokunmuş portreler var. Bu eserler Türkiye'ye jest olarak yapılmış eserler. Güney Koreli sanatçıların seramik ağırlıklı üç boyut çalışması var. Fotoğraf sanatçılarının soyut çalışmaları eserde mevcut. Güney Kore'de 10 kadar seramik heykel, 25 tane de tuval çalışması var. Güney Koreli sanatçı Lee Yong Joo tarafından yapılan, Fatih Sultan Mehmet'in iplikle yapılan dokuma portresi de sergide yer alıyor. Joo, Güney Kore'nin genç sanatçılarından bir tanesi. Fatih Sultan Mehmet'in, İtalyan ressam Bellini tarafından yapılan ve dünyada en çok bilinen portresini iplik dokumayla yapmış ve bu eser sergimizde yerini aldı. Joo bu çalışmasını sergiye yetiştirdi. Bu eser Güney Kore-Türkiye dostluğunun bir sembolü."

Sergiye katılan Türk ressam Rauf Tuncer de, eserlerinin Orta Asya ve Orta Doğu kökenli olduğuna dikkati çekerek, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Türk ve Güney Kore kültürünün birbiriyle buluşması ve tanışması açısından, bu sergi önemli bir buluşma. Fakat bunlar daha sık olmalı. Güney Koreliler çok uzakta da olsalar sanatları bizden uzak değil. Kültür ve düşünce şekilleri bizim gibi. Ülkemizi tanıtma açısından da iyi sonuçlar vereceğine inanıyorum."

Tuncer sergideki eserinin Türk kültürü ve Orta Asya ile ilgili olduğunu  tuval üzerine akrelik çalışması bir resim olduğunu vurguladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Güney Kore Lütfi Şen Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title