Haberler

Oltan Gıda, İtalyan Ferrero Tarafından Satın Alındı

Güncelleme:

Türkiye'nin en büyük fındık ihracatçısı Oltan, Ferrero'ya satıldı. Bu gelişmenin dünya fındık piyasasını ve çikolata sektörünü doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Türkiye’nin fındık devi Oltan Gıda, İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satıldı.

2002 yılından bu yana fındıkta ihracat şampiyonu olan, son açıklanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında 55. sırada yer alıyordu.

DÜNYAYI ETKİLEYECEK

Oltan Gıda’nın Türkiye’nin en büyük fındık alıcısı olan, Nutella ve Kinder’in üreticisi Ferrero’ya satılması dünya fındık piyasasını ve çikolata sektörünü doğrudan etkilemesi bekleniyor.

Türkiye fındık ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Oltan Gıda, bir ay önce en fazla fındık ihraç eden firma ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden almıştı.

EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ TARAFINDAN SATIN ALINDI

2012 -2013 sezonunda yaklaşık 68 bin ton iç fındık ihracatı karşılığında yaklaşık 500 milyon dolar gelir sağladı. Trabzon merkezli Oltan Gıda’nın 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi bulunuyor. Şirket, fındık satışının yüzde 70’ini Ferrero’ya yapıyor.

FERRERO, MANİSA'DA DA FABRİKA AÇMIŞTI

Oltan Gıda’yı satın alan Ferrero ise dünyanın çikolata devi olarak biliniyor. Ferrero geçen yıl dünya çapındaki 19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’da açmıştı. En büyük ihracatçı İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri ile Amerika, Japonya, Çin, Avustralya, Güney Afrika, Mısır gibi deniz aşırı ülkelere fındık ihraç eden kurulduğu 1984 yılından bu yana zarar etmeyen Oltan Gıda’nın bu yıl yaşanan fındık fiyatlarındaki istikrarsızlıktan olumsuz etkilendiği ve taahhütlerini yerine getirmede zorlandığı ifade ediliyor.

Bu yıl çok yüksek bir fındık rekoltesi olacağı beklentisi ile bir çok ihracatçı kilosu 5 liradan alivre satış yaptığı ancak nisan ayında yaşanan don felaketi ile üretimin büyük oranda düşeceği tahmin edilince yaşanan panikle fındık fiyatı 5 liradan 11 liraya kadar yükselmesi birçok ihracatçının taahhütlerini yerine getirmekte zorlanmasına neden oldu. Bu nedenle ilk kez fındık ithalatı bile gündeme geldi.

FINDIK PİYASASINDA YENİ DÖNEM

Türkiye’den en fazla fındık alan Ferrero’nun Manisa’da kurduğu fabrikadan sonra Türkiye’de piyasada doğrudan yer alacağı bekleniyordu.

Ferrero gibi daha birçok yabancı firmanın fındığa yatırım yapması bekleniyor. Böylece fındık ihracatında piyasa yabancı sermayenin eline geçmiş olacak. Ferrero’nun Oltan Gıda’yı alması ile zaten fındık ihracatının üçte birini tek başına kontrolüne alıyor.

Nutella ve Kinder markalarıyla dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden olan İtalyan Ferrero,19. fabrikasını 300 milyon liralık yatırımla Manisa’ya yaptı. Ferreron Manisa’da Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi markalı çikolatalar üretiyor. Ferrero tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80’nini Türkiye’den alıyor. Ferrero’nun yıllık cirosu yaklaşık 10 milyar euro.

Kaynak: Dünya

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Türkiye Kinder Ekonomi Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (23)

Konyalı:

Devlet kurumları bitti şimdi sıra özel kuruluşlarda ,satın herşeyi

26
11
yanıtYanıtla
Antilipomerfaruk-b@hotmail.com:

burda da devletimi sucliycaz adam malini satti diye ? sitem kime ?

yanıt0
yanıt0
amasya merzifon 5 ana jet üssü:

ulan burada salak salak yorum ne kadar salak var ya. adam malını satmış suçu başbakana yüklemiş. adamlar kafayı başbakanla bozmuş demek ki kuyruk acıları var

15
17
yanıtYanıtla
Akılı sen misin?abc@yahoo.com:

Sen git mıntıka temizliği yap, iktisat dersi versem anlayacsk mısın ?

yanıt0
yanıt0
YALAN MI.:

YILLARDIR ZEYTİNYAĞININ VE ZEYTİNİN KIYMETİNİ BİLEMEDİĞİMİZ GİBİ FINDIĞINDA KIYMETİNİ BİLEMEDİK.ŞİMDİDE SATTIK SATIYORUZ TARLALARI KİVİYLE DEĞİŞTİRİYORUZ.PAZARLAMA BİLMEDİĞİMİZ İÇİN ALTIN KIYMETİNDE ÜRÜNLERİMİZ ELDEN ÇIKIYOR.AKLIN VAR NEDERSİN PARAYI AKLIN YOK NEDERSSİN PARAYI...

23
0
yanıtYanıtla
Mardinli:

Devlet kendi kurumlarını satar ve özel şirketleri de destek olmassa olacağı bu

15
7
yanıtYanıtla
ATA:

Türkiye Satıldı Ve Bunların Hepsi AKP yüzünden iyimi oldu ben köyde çok fındık toplardım sonra onları düşük ücretle şimdi o bahçelerde toplanan fındık doğru italyaya

7
4
yanıtYanıtla
Yusuf D.:

Sazanlar atlamış hemen,satın..satın,len adamlar özel şirket ister satar ister yatar..sizemi soracak,sizden dahamı aptallar onlar,demekki o şirketi kurup büyütenler..bu satıştan iyi gelir elde ettilerki satmışlar. O cücük aklınızla hemen AKP''ye saldırın. Sanki Ülkemizi iflas ettiren,mahveden,birkaç milyar dolar için IMF''ye el açtıran MHP değilmiş gibi.

6
5
yanıtYanıtla
MHP:

SATIN SATIN ........

7
4
yanıtYanıtla
moskovali ibrahimibrahim_eskikoy@mail.ru:

kucuk mhp li sen AKP ye dil uzaticagina senin partini basindaki ne yapti bu ulkeye borctan baska bir sey birakmadi iktidarinda birde azdaha imf para verseydi irak savasina sokacakti bizi ulkeyi bitirmek icin hadi onunden otlan

yanıt0
yanıt0
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title