Haberler

Toprak Bayramı ve Toprak Haftası

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, konumu itibariyle önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin, yıllık 62 milyar dolar tarımsal geliri ve tarımsal üretim gücü ile dünyada 7’nci sırada bulunduğunu belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, konumu itibariyle önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin, yıllık 62 milyar dolar tarımsal geliri ve tarımsal üretim gücü ile dünyada 7'nci sırada bulunduğunu belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 24,6 milyon hektar alanda 3,1 milyon tarım işletmesiyle 22 milyon parsel üzerinde tarım yapıldığını bildirirken, ortalama parsel büyüklüğü 11 dekar, işletme başına ortalama arazi miktarının ise 61 dekar olduğunu ifade etti.

Artan dünya nüfusunun başta yerleşim, sanayi ve sosyal alana olan talebi tarım alanlarının daralmasına neden olduğunu, buna paralel olarak ortaya çıkan beslenme ihtiyacının artmasının tarım alanlarının iyi kullanılması, üretimin planlanması, tarım alanlarının ıslahı ve korunması gerekliliğini ortaya çıkardığını bildiren Dallı açıklamasında şunları kaydetti:

"Cumhuriyetin ilanından sonra hazine arazilerinin bir kısmı topraksız köylülere ve göçmenlere verilerek iskan edilmeleri ve tarımsal faaliyette bulunmaları sağlanmıştır. Anılan gelişmeler ve arazi kullanım kabiliyetinin arttırılması amacıyla 11 Haziran 1945 yılında 4753 Sayılı Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu kabul edilmiştir. Ülkemizde gerçek bir tarım reformuna temel olabilecek bu kanunla topraksız çiftçilere yeteri kadar arazi verilmesi, tarımsal üretim için gerekli çevirme sermayesiyle demirbaş temin edilmesi ve en önemlisi de yurt topraklarının sürekli olarak işlenmesinin sağlanması hedeflenmiştir. 28 yıl süreyle yürürlükte kalan bu kanunla önemli ölçüde topraklandırma ve mera tahsis işlemleri yapılmış, ülke tarımına yön verilmiştir. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunun kabul edildiği 11 Haziran tarihini takip eden pazar gününün her yıl Toprak Bayramı olarak kutlanması 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu ile kararlaştırılmıştır."

YASA TASLAĞI MECLİSTE

Bu kanunlarla arazi düzenlemesi, kullanım kabiliyetinin arttırılması ve ıslahı üzerinde durulduğunu, toprağın korunmasına yönelik bir düzenleme içermediğini de belirten Dallı açıklamasında, "Toprağın korunmasına yönelik olarak hazırlanan 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu 2005 yılında yayımlanmıştır. Bu kanunla tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılmasının önüne geçilmesi, korunması ve arazi büyüklüğünü kontrol etmek suretiyle bölünmesinin engellenmesi, kullanım kabiliyeti ve kapasitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Ancak miras hukukundan kaynaklanan sebeplerle arazi bölünmelerinin önüne tam olarak geçilememiştir. Bakanlığımız tarım alanlarının miras yoluyla bölünerek küçülmesini önlemek amacıyla bir yasa taslağı hazırlamış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmuştur. Bu düzenleme yasalaştığı takdirde ülkemiz tarım arazilerinin korunması ve tarımsal üretimde kullanılması anlamında önemli bir devrim gerçekleşmiş olacaktır" ifadelerine yer verdi.

"TOPRAK KIYMETLİ BİR VARLIK"

Modern ve gelişmiş toplumlarda hem bireylerin hem de kurum ve kuruluşların üst bilinç seviyesinde anlaşarak arazi kullanımı ve planlaması konusunda daha hassas davranmaları gerektiğini bildiren Dallı, başta belediyeler olmak üzere plan yapmaya yetkili kurumların öncelikle planlı alanları daha rantabl kullanması, tarım alanlarını koruması, zorunlu hallerde marjinal alanları tercih etmeleri gerektiğini kaydetti. Dallı, toprağın binlerce yılda oluşan, içinde sayısız canlı barındıran, bitki örtüsüyle kaplı kıymetli bir varlık olduğunu hatırlatarak, modern bilim ve teknolojinin toprağı yapay yolla yapamadığını vurguladı. Toprak yapısı bozulduğunda geri dönüşümün olmadığını belirten Dallı, güvenilir gıda ve sağlıklı yaşam için ilk koşulun toprağın korunması olduğuna dikkat çekti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ahmet Dallı Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title