Haberler

Teşvikler Arz ve Talebe Göre Verilmeli

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, sanayi yatırımlarında teşviklerin, arz ve talebe göre verilmesi gerektiğini söyledi.

Başkan Sütcü, "Memleketimize döviz kazandıracak ya da ithal ettiğimiz ürünleri üretecek sektörlerin teşvik edilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum" dedi.

Adana Sanayi Odası (ADASO) ve QNB Finansbank işbirliğinde düzenlenen "QNB Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı KOBİ Buluşmaları" toplantısı, AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atilla Menevşe, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ve QNB Finansbank Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

AOSB Başkanı Bekir Sütcü, Bloomberg HT Kanalı "Çıkış Yolu Programı" sunucusu Sami Altınkaya'nın moderatörlüğünü üstlendiği toplantıda, AOSB'nin büyümesi, gelişmesi ve yeni yatırımlar konusunda açıklamalarda bulundu. AOSB'de kapasite oranının yüzde 80'e ulaştığını belirten Başkan Sütcü, son üç yılın rekorunu kırdıklarını söyledi.

ÜRETİM ARTARAK DEVAM EDİYOR

AOSB'de enerji ve suyun tek sayaçtan alınarak, 450-500 firmaya dağıtımının yapıldığını belirten Başkan Sütcü, "2017 yılının 9. ayına kadar olan tüketim rakamlarımız ile 2016 yılının ilk 9 ayının tüketim rakamlarını karşılaştırdığımızda kullanım oranlarının arttığını görmekteyiz. Bu, sanayi bölgemizde üretim hızının artarak devam ettiğinin göstergesidir. Organize Sanayi Bölgemizde tekstil ağırlıklı sanayicilerimiz var. Tekstildeki ihracat artışının da bunda etkisi var elbette. Yeni tesisler son derece az ancak, mevcut fabrikalarımızdaki kapasite artışı, enerji tüketim oranlarımıza olumlu yansıyor" dedi.

"İHRACATIMIZ ARTACAK"

Ekonomideki olumlu gelişmelerin sanayi üretimini ve ihracatı doğrudan etkilediğini dile getiren Başkan Sütcü, şunları söyledi:

"Merkez Bankası gecen hafta çok güzel bir karar aldı. İhracat için kullanılan kredilerde dövizi 3.7'ye sabitledi. Ben buradan Ekonomi Bakanımız başta olmak üzere, bürokratlarına, Eximbank ve tüm emeği geçen yetkilere teşekkür ediyorum. Bu çok büyük bir olay. Yaklaşık olarak 6 milyar dolarlık kaynak sağlandı. Sağlanan bu kaynağın ihracatımızı büyük ölçüde arttıracağını düşünüyorum. Bunun yanı sıra, Devletimizin 23 ili cazibe merkezi haline getirecek yatırım ve iyileştirme çalışmaları var ancak, henüz sonuçlanmadı. Bunların da bir an önce gerçekleştirilmesini bekliyoruz."

Sanayiciler olarak katma değeri yüksek ürünler üretmek istediklerini de dile getiren Sütcü, "Önemli olan soru, biz Türkiye'de ne yapmaya çalışıyoruz. Ortalama 1 dolar, 1,2 dolar, 1,3 dolar olan kilogram fiyatlarını nasıl 2 dolara ya da, 4 dolara çıkartabiliriz? 1,2 dolardan, 4'e çıkmaz ama, biz 2'ye de razıyız. Önemli olan bu noktada aşama sağlamak" diye konuştu.

TEŞVİK HESAPLARI İYİ YAPILMALI

Uygulanan teşvik politikalarına da değinen Başkan Sütcü, "Bizim yatırımlarımız daha fazla hızlanacak ancak, Adana, Mersin, Gaziantep'te yatırım yapacak insanlar teşvik uygulamalarını bekliyor. Ben burada yine hükümet yetkililerimizden, Kalkınma Bakanlığımızdan, bu işte karar verici olanlardan özellikle rica ediyorum. Doğu ve Güneydoğu'da uygulanan teşviklerle gerçekleştirilecek yatırımlardan ülkemiz ne kadar kazanacak? İstihdamı, ekonomiyi ve ihracatı arttıracak mı? 10 yıl sonrasını da düşünerek bunların hesabı yapılmalı" ifadelerini kullandı.

ARZ VE TALEP DENGESİ GÖZETİLMELİ

Teşvikin arz ve talebe göre verilmesi gerektiğinin altını çizen Sütcü, "Memleketimize döviz kazandıracak ya da ithal ettiğimiz ürünleri üretecek sektörlerin teşvik edilmesi gerektiğine inanıyorum.

DEVLET DESTEKLİYOR, SANAYİCİ ÜRETİYOR

Başkan Sütcü, "Sanayi Bölgemizde 500 kadar firmamız var. Sanayicilerimizin bazıları bizzat bana gelerek kredi garanti fonundan faydalandıkları için üretimlerini sürdürebildiklerini söylüyor. Bölgemizde kapasite kullanım oranlarını artması da buna işarettir. Ülkemizin kalkınıp, gelişmesi için sanayicilerimiz de duyarlı olduğu için kapasite kullanımları artıyor. Madem devlet bize bu kadar destek veriyor, omuz veriyor bizde bunu daha ilerilere taşımak durumundayız. 2016'nın sonlarına baktığımız zaman 'yüzde 2'lerde bile büyüme olmuyor' diyorlardı ne oldu da Türkiye yüzde 5-6'lara kadar büyüdü. Hatta çift haneli rakamlara ulaşacak diyoruz. Bununla ilgili alt yapı lazım" şeklinde konuştu.

AOSB YATIRIM İÇİN HAZIR

Konuşmasının sonunda AOSB'nin yatırımcılar açısından avantajlarına da değinen Başkan Sütcü, "Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde altyapı ile alakalı eksiğiniz yok. 1 milyon metrekarelik bir genişleme alanımız var. Mevcutta ise yeni yatırımlar için 500 dönüm yerimiz var. Metrekaresini 150 TL'den satışa sunuyoruz. Yatırımcılarımıza yüzde 10 peşinatla 1 yıl vade imkanı tanıyoruz. Tamamen elektronik ortamda kurumsal ve profesyonel hizmet veren bölge müdürlüğümüz oluşmuş durumda. Her şeyimizle hazırız. OSB'ler arasında Türkiye'de ilk 5'teyiz. Her bakımdan hazırız ve tek amacımız memleketimizin istihdamına ve ekonomisine katkı sağlamaktır" dedi.

ADASO Başkanı Kıvanç, ATO Başkanı Menevşe, ATB Başkanı Bilgiç ve AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sütcü'nün genel ekonomik tablolar ve Adana özelinde yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunduğu toplantıya, AOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Kaya, AOSB Bölge Müdürü Mustafa Keskin ve sanayi bölgesinde faaliyet yürüten sanayiciler de katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Hacı Sabancı Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title