Haberler

    Elon Musk'ın Neuralınk'inin Popüler Kültürde Yeri Var Mı?

    Güncelleme:

    Merhaba, değerli bilim kurgu severler. Önce pandemi sonra da Elon Musk'ın  (E.M.) Neuralink'i derken, bilim kurgusal açıdan çok farklı dönemlerden geçtiğimizin eminim hepiniz farkındasınızdır.

    Nedir-Ne değildir

    Neuralink, kısaca özetlemek gerekirse, Elon Musk'ın insan-bilgisayar ara yüzü projesinin ismi (Human-Machine Interface). İlk aşamada amacın (sanıyorum, biraz da ürünün popülerliği açısından) özellikle beyin ve omurga sorunları yaşayan insanların sorunlarının çözümüne yönelik olduğunu E.M. özellikle vurguladı. Fakat ileri ki aşamalarda tabii ki makineleri zihnimiz ile kontrol etmek ve bağlantılı ileri düzey birçok senaryonun gündeme gelmesi gayet mümkün gözüküyor.

    Şu anda fare, insan ve maymunlar üzerinde çeşitli deneyler devam etmekte. Özellikte E.M. sunumunda domuz deneklerin çeşitli videolarını paylaştı. Sanıyorum, bu sunumun amacı da biraz da ürün için çeşitli yatırımcıların ilgisini çekmek olduğunu söyleyebiliriz.

    Neuralink'in tasarımı da sürekli değişim ve gelişim halinde. Tahminen paylaşılan görsellerdeki tasarım değişiklikleri ileriki dönemlerde de devam edecek. Belki üst soldaki görseldeki gibi beyne yerleştiren elektrotlar kulağın arkasına takılan bir dış ünite ile bağlantılı olabilecekken, şu an üst sağdaki görselde olduğu gibi beyne yerleştirilecek tek bir çipten bahsetmek mümkün gözüküyor.

    Fakat tabii ki bu çipin beyine yerleştirilmesi de bazı zorlukları birlikte getiriyor. Öncelikle elektrotların aşırı hassas yağısı ve konumladığı nokta yani beynimiz dikkate alındığında bu tip bir cerrahinin insan eliyle yapılması pek mümkün gözükmemekte. Çipin gelişimine paralel olarak büyük ihtimalle aşırı hassas operasyonları gerçekleştiren robo-cerrahinin de gelişmesi gerekecek.

    Büyük ihtimalle insan üzerinde deney izinleri alındığında ilk ciddi sonuçları 8-10 yıllık bir periyotta görmemiz mümkün olabilecek. Fakat ilk uygulama ve geliştirme bariyerleri aşıldığında ve stabil bir yapı oluşturulduğunda gelişmenin katlanarak artacağı görüşündeyim.

    Fırsatlar ve Riskler:

    Aslında tüm her şeyde olduğu gibi kullanıcının amacı teknolojiyi yönlendirmede esas noktayı oluşturuyor. E.M.'nin söylediği gibi önce beyin ve omurga rahatsızlıkları olan hastalarda  kullanılma planı olsa da; askeri alanda de bu uygulamanın birçok kullanım alanı olacağını (bkz. Ghost in the Shell ) ve devamında günlük kullanımımıza adapte edileceğini düşünmek gerçekçi bir varsayım olur.

    Bunun yansıra bu teknolojinin günlük hayata uygulandığı ve cep telefonu kadar yaygınlaştığı senaryoda suistimallerin olması da kaçınılmaz olacaktır. Bu suistimaller zihninizin hacklenip davranışlarınızın kontrol edilmesinden tutunda, kişisel mahremiyetinizin ihlali, kalıcı beyin hasarları ve olası bir virüs veya yapay zeka tehdidine kadar geniş bir yelpazede gerçekleşmesi mümkün olan şeyler.

    Popüler Kültür

    Aslında trans hümanizm ve insan-makine arayüzüne edebiyat dünyası, Hollywood, Japon Animeleri ve oyunlarda çokça değinilmiş durumda. Belki de bu yüzden artık bu tip gelişmeler beklenildiği kadar çok ilgi görmemekte. Ben yine de konunun popüler kültüre yansıyan güzel örneklerini sizin için aşağıda sıralamak istedim.

    -The Manchurian Candidate (2004)-Film

    -Johnny Mnemonic-1995-Film

    -Nexus Serisi (Roman)

    -Ghost in the Shell (Anime)

    -Brainstorm (1983)-Film.

    -Deus Ex: Human Revolution (Oyun)

    Sağlıcakla kalın.

    Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji

    Nedir Ne Değildir Elon Musk Shell Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title